Index Vakbarát Hírportál

A bolgár elnök feloszlatta a parlamentet

2023. február 2., csütörtök 11:01

Rumen Radev bolgár elnök aláírta a nemzetgyűlés február 3-i feloszlatásáról szóló rendeletet, amelyben kijelölte a parlamenti választások és az új szakértői kormány hivatalba lépésének időpontját – közölte csütörtökön az elnöki hivatal sajtószolgálata.

Az államfő április 2-ára tűzte ki a parlamenti választásokat – derült ki a közleményből. Az elnök egy másik rendelettel február 3-tól új, szakértői kormányt nevezett ki, amelynek élére Galab Donev került.

A kormányban négy miniszterelnök-helyettes van: Atanasz Pekanov az európai alapok kezeléséért, Lazar Lazarov a szociálpolitikáért és munkaügyért, Hriszto Aleksziev a gazdaságpolitikáért lesz felelős, egyben ő a közlekedési és hírközlési miniszter, Ivan Demerdzsiev pedig, aki a közrendért és biztonságért felel majd, egyben a belügyminisztériumot is irányítja.

Az MTI beszámolója szerint Naiden Todorov lett az új kulturális miniszter. Az előző szakértői kormány minisztereit más tisztségekbe nevezték ki.

Január elején  még arról adtunk hírt, hogy Rumen Radev bolgár elnök felkérte kormányalakításra a második legnagyobb parlamenti pártot. A kormányalakítási felkérésre azután került sor, hogy a parlament fő frakciójának – a jobbközép GERB pártnak – nem sikerült megoldást kínálnia az EU- és NATO-tagország Bulgária és Oroszország közötti feszült viszony, valamint a növekvő gazdasági gondok övezte válságra.

Bulgáriában zajlanak az események, ugyanis csütörtökön Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos látogatásra érkezett Szófiába Rumen Radev bolgár államfő meghívására.

(Borítókép: Rumen Radev 2021. november 14-én Szófiában. Fotó: Hristo Rusev / Getty Images)

Rovatok