Index Vakbarát Hírportál

A cseh elnök kritizálta Orbán Viktort

2023. február 3., péntek 15:19

Petr Pavel, Csehország újonnan megválasztott elnöke azt nyilatkozta, szeretné, ha Prága jó viszonyt tudna ápolni Budapesttel, de ez meglátása szerint nem lesz könnyű, mert problematikusnak tartja Orbán Viktor miniszterelnök szemléletét.

„Orbán Viktor kétségtelenül sokat változott. Annak idején, amikor nagyon progresszív, fiatal liberálisként elindult a politikában, senki sem kételkedett volna abban, hogy ez a helyes út. A fordulat, amit azóta Orbán Viktor tett, mondhatjuk, majdnem 180 fok” – nyilatkozta Petr Pavel, aki szerint a magyar vezetés bizonyos meglátásai nem egyeznek a V4-ek más országainak véleményével.

Nincs szó ellenséges viszonyról

„Elsősorban Ukrajna támogatására, az Oroszországhoz fűződő viszonyra gondolok, amelyek meglehetősen alapvető dolgok” – idézte az elnököt a Szlovák Köztársaság Hírügynöksége (TASR).

Pavel szeretné, ha a felek nyitottak lennének, a közös érdeket helyeznék előtérbe, és azoknál a pontoknál, ahol eltérők a vélemények, legalább próbálják meg közelíteni az álláspontjukat. Mindezek ellenére a Magyarországhoz való hozzáállása határozottan nem ellenséges vagy ítélkező – hangsúlyozta az államfő.

Lengyelországnak számos oka van arra, hogy ilyen kompromisszummentesen viszonyul Oroszországhoz. Történelmi tapasztalataik tagadhatatlanok, és úgy gondolom, hogy Lengyelországban valószínűleg senkit sem kell meggyőzni az Oroszország irányából érkező fenyegetésről – tette hozzá Pavel, aki Andrzej Duda megjegyzéseire reagált.

Lengyelország elnöke kijelentette, hogy kész új vasfüggönyt építeni, ha a keleti határ mögött egy agresszív állammal kell szembenéznie. Ebben az összefüggésben Pavel számára érthetőnek tűnnek a megjegyzései, de szerinte nem kell megijedni tőlük.

Prága támogatja Ukrajna NATO-tagságát

A most megválasztott cseh elnök, Petr Pavel a BBC-nek azt mondta, hogy Ukrajnának lehetővé kell tenni, hogy csatlakozhasson a NATO-hoz, „amint a háború véget ér”.

A nyugalmazott NATO-tábornok úgy látja, Ukrajna „erkölcsileg és gyakorlatilag készen áll” arra, hogy csatlakozzon a nyugati szövetséghez, amint a konfliktus véget ér.

Csehország volt az első nyugati ország, amely harckocsikat és gyalogsági harcjárműveket küldött Kijevnek.

Büszke vagyok arra, hogy hazám az elsők között volt, amely jelentős katonai segítséget nyújtott Ukrajnának

– mondta a cseh államfő a BBC-nek.

(Borítókép: Petr Pavel 2023. január 28-án. Fotó: Tomas Tkacik / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok