Index Vakbarát Hírportál

Egy svájci lap szerint a békére vágyó Joe Biden felajánlotta Ukrajna egyötödét Putyinnak

2023. február 3., péntek 18:49

A Fehér Ház és a Kreml is reagált arra a hírre, amely szerint Joe Biden amerikai elnök megbízásából a CIA igazgatója, William Burns felajánlotta Ukrajna területének 20 százalékát Vlagyim Putyin orosz elnöknek a békéért cserébe.

Egy CIA-tisztviselő a Newsweeknek elmondta, hogy a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) svájci–német lap beszámolójának azon állításai, miszerint Burns januárban titokban Moszkvába utazott, és hogy az igazgató a Fehér Ház nevében békejavaslatot terjesztett elő, „teljes mértékben hamisak”. A múlt hónapban Burns titokban Kijevbe utazott, hogy találkozzon és tájékoztassa a fejleményekről Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt – erről már a Washington Post számolt be.

Burns állítólag január közepén nyújtotta be a tervet, hogy véget vessenek a 2022. február 24-én kezdődött háborúnak. A sztorit egy magas rangú német külpolitikusra hivatkozva hozta le az NZZ. Állítólag Kijev és Moszkva is elutasította a javaslatot, írta meg a lap.

Moszkva és Washington is tagad

A Newsweek megkereste az ukrán és az orosz külügyminisztériumot, hogy kommentálja a hírt. Sean Davett, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának helyettes szóvivője azt mondta, hogy az NZZ jelentése „nem pontos”, és a CIA is ugyanezt mondaná. A hírportál azt írta, a német politikusok szerint Joe Biden el akart kerülni egy elhúzódó háborút Ukrajnában, ezért ajánlotta fel Ukrajna egyötödét Vlagyimir Putyinnak.

Amikor pedig Ukrajna és Oroszország is elutasította az ajánlatot, a Biden-kormányzat ígéretet tett arra, hogy Abrams harckocsikkal látja el Kijevet – jelentette az NZZ.

A Kreml „kacsának” minősítette azokat a híreket, amelyek szerint William Burns, az amerikai hírszerzés (CIA) igazgatója olyan titkos békeajánlatot tett Moszkvának, amely ukrán területek Oroszországnak való átadását tartalmazta volna – írta meg a Sky News.

Medvegyev szívesen feldarabolná Ukrajnát

Tavaly év végén Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese meglepő jóslatokkal rukkolt elő a közösségi oldalán. Az egykori orosz elnök felsorolta, mit vár 2023-tól, többek közt azt vizionálta, hogy „Lengyelország és Magyarország elfoglalja a korábban létező Ukrajna nyugati régióit”.

Nem ez volt az első alkalom, hogy az orosz politikus Ukrajna háború utáni felosztásáról osztja meg gondolatait a közösségi oldalán. Július végén Telegram-csatornáján osztott meg egy fiktív térképet, miképp formálódik Ukrajna a háború befejeztével.

Az orosz–ukrán háború eseményeit pénteken is folyamatosan nyomon követjük, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok