Index Vakbarát Hírportál

Már biztos: kínai kémléggömb repült Amerika fölött

2023. február 3., péntek 17:24

Egyre feszültebb a helyzet az amerikai és kanadai légtérbe is belépő kínai kémléggömb miatt. A kínai külügy legutóbbi közleménye szerint a polgári célokat szolgáló eszköz az erős szelek hatására sodródott le pályájáról, egyértelműen meteorológiai léggömbről van szó, nem állt szándékukban megsérteni az amerikai légteret. Peking a sajnálatos eset ellenére is fenn akarja tartani a kommunikációt az ügyben Washingtonnal.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a léggömböt Kanadához és az Aleut-szigetekhez közel észlelték, mielőtt szerdán az Egyesült Államok légterébe lépett volna. Ott azonban felettébb érzékeny területek fölé ért, különösen Montanában, ahol a legtöbb amerikai atomrakéta silója található. Kanadai és amerikai légtérben is vadászgépek kísérték, Montana több repülőterén rendeltek el átmenetileg repülési tilalmat.

Végül a Pentagon – Joe Biden elnök katonai tanácsadóinak javaslatára – nem adott engedélyt az eszköz lelövésére, mert attól tartottak, hogy a földre hulló darabok kárt okozhatnak.

A kémléggömb akkora, mint három busz

A Pentagon nem sokat teketóriázott délután, közölte: magasan repülő megfigyelő léggömböt észlelt az amerikai légtérben az Egyesült Államok légvédelme. Ugyanakkor azt már nem voltak hajlandók elárulni, hogy pontosan merre jár jelenleg.

A hatalmas léggömb talpazatán napelem található, de felszerelhető a megfigyeléshez szükséges mindenféle eszközzel, így radarral, kamerákkal, szenzorokkal vagy más kommunikációs eszközökkel. Ezek a megfigyelő léggömbök általában 24 és 37 kilométeres magasságban haladnak, míg a vadászgépek 20 kilométerig merészkednek fel, az utasszállító gépek utazási magassága általában 12 ezer méter. 

Az eszköz zsúrlufinak éppen nem nevezhető, mert szakértők szerint olyan hatalmas, mint három busz.

Az eszközt több magas rangú politikus, köztük Marco Rubio republikánus szenátor, a szenátus hírszerzési különbizottságának alelnöke is egyértelműen kínai kémléggömbnek minősítette.

A kínai kémléggömb az Egyesült Államok felett aggasztó, de korántsem meglepő

– írta Twitteren Rubio, kiemelve, hogy Pekingnek az Egyesült Államokra irányuló kémtevékenysége „az utóbbi öt évben drámaian nőtt és vakmerőbbé vált”.

„A léggömb a kereskedelmi repülőgépek repülési zónája felett halad, nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre” – jelentette ki Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője. Hozzátette: az utóbbi években észleltek már hasonlót, és leszögezte: lépéseket tettek annak érdekében, hogy a léggömb ne juthasson „érzékeny információkhoz”.

A Pentagon bejelentése után aztán megszólalt a kínai külügyi szóvivő is. Mao Ning közölte: senki ne vonjon le elhamarkodott következtetést a Pentagon bejelentéséből, „mielőtt a nyilvánvaló tényeket meg nem állapítják. Kína felelősségteljes ország, amely mindig is szigorúan betartotta a nemzetközi jogot” – szögezte le, hozzátéve, Peking vizsgálja a bejelentést.

A kínai–amerikai kapcsolatokban rosszkor jött a lufi

Az amúgy is eléggé feszült kínai–amerikai viszonyt még inkább megterheli a kémléggömb ügye – vélik elemzők. Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan jövő héten utazik Pekingbe. Tom Cotton republikánus szenátor a kémszerkezet hírére a látogatás lemondására szólította fel a tárcavezetőt.

Blinken szóvivője később az ABC csatornának elárulta: a külügyminiszter elhalasztotta kínai látogatását, ugyanis nem szerette volna, ha a kémléggömb ügye lett volna a központi téma. Lemondani ugyanakkor nem akarta, mert az jelentős visszalépés lett volna a két ország kapcsolatában.

Craig Singleton Kína-szakértő rámutatott, hogy a hidegháború alatt az Egyesült Államok és a Szovjetunió gyakran vetett be ilyen jellegű, alacsony költségvetésű hírszerzési eszköznek tartott ballonkat.

Mindeközben a kanadai védelmi minisztérium bejelentette, újabb ballont észlelt a légterében, de megfigyelés alatt tartja.

(Borítókép: Egy feltételezett kínai megfigyelő léggömb látható az égen Montana tagállam egyik városa, Billings felett. Fotó: Chase Doak / Reuters)

Rovatok