Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Na ugye!

2023. február 3., péntek 13:34

A miniszterelnök a Facebookon reagált arra, hogy az Európai Néppárt szerint költségvetési támogatást kell adni a határkerítésekre.

Orbán Viktor bejegyzésében megemlíti, hogy Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Ahogy fogalmaz:

Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!

Már finanszírozná a határkerítések építését az Európai Néppárt

Mint azt megírtuk, válaszul a jelentősen fokozódó migrációs nyomásra, Európa érdeke az erős külső határok biztosítása − jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

A legnagyobb vitát Manfred Weber néppárti frakcióvezető hozzászólása okozta. Ő ugyanis azt mondta, hogy „szükség esetén kerítést kell építeni a különösen nagy nyomás alatt álló határokra, és ehhez uniós támogatást kell biztosítani”.

Mindez azért érdekes, mert a magyar kormány évek óta kéri a déli határkerítés árának megtérítését az Európai Bizottságtól, ahonnan rendre az a válasz érkezik, hogy azt az Európai Unió nem finanszírozza.

Arról is vita folyt, hogy kell-e kötelező szolidaritás, ami menekültek átvételét is jelenti. A déli országok képviselői – pártállásra tekintet nélkül – ezt szorgalmazzák, mert elegük van abból, hogy magukra hagyatva küzdenek a bevándorlókkal frontországként. Laura Ferrara például azt mondta:

nem tekinthetünk el a kötelező áthelyezésektől, az Európai Uniónak nincs több ideje a várakozásra, el kell kezdeni megfelelően kezelni ezt a témát.

Rovatok