Index Vakbarát Hírportál

Kész lemondani az ukrán védelmi miniszter, ha Zelenszkij úgy dönt

2023. február 5., vasárnap 12:10 | aznap frissítve

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert valószínűleg a jövő héten menesztik miniszteri tisztségéből − jelentette ma az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva.

Helyére valószínűleg Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerző szolgálat vezetője kerül − közölték az ukrán lappal a bennfentesek. 

Az Ukrajinszka Pravda megkérdezte erről Reznyikovot is, aki viszont azt mondta: 

Nem folytattam semmilyen tárgyalást arról, hogy távoznék erről a posztról.

Reznyikov mindezt egy hosszabb interjúban mondta a Pravdának, amely a közeljövőben fog megjelenni. A védelmi miniszter azt is hozzáfűzte: minden tisztviselőnek tudnia kell, hogy „nem fog élethosszig a hivatalában maradni”. Mint mondta,  bármire készen áll, és semmit sem szégyell, amit a hivatali ideje alatt csinált.

Egy meg nem nevezett kormányzati forrás megerősítette a Kyiv Independentnek is, hogy Reznyikovot nagy valószínűséggel a közeljövőben leváltják.

Úgy tudni, hogy Reznyikovot új posztra, igazságügyi miniszterré nevezhetik ki, mivel – az Ukrajinszka Pravda cikke szerint – „az elnöki hivatalban senkinek sincs kétsége afelől”, hogy Reznyikovnak a kormányban kell maradnia. Denisz Maljuska jelenlegi igazságügyi minisztert ezután nagykövetnek nevezhetik ki egy európai országba.

Problémás beszerzések a védelmi minisztériumnál

Az 56 éves Reznyikov 2021. november 4. óta tölti be a védelmi miniszteri tisztséget, és fontos szerepet játszott a nyugati katonai segélyek megszerzésében. Mint azt szombaton megírtuk, az ukrán elnöki hivatal honlapján megjelent egy petíció, amelyben Olekszij Reznyikov védelmi miniszter menesztését követelték.

A kezdeményezés megfogalmazói egyebek mellett az ukrán védelmi minisztérium beszerzési botrányéra is hivatkoztak, amely az utóbbi hetekben került nyilvánosságra. Az ügyben már több minisztériumi tisztviselőt is meggyanúsítottak, de arról egyelőre nem írt az ukrán sajtó, hogy ha Reznyikovot most valóban menesztik, akkor emiatt a botrány miatt lesz-e. Nem mellékes viszont, hogy az utóbbi hetekben Volodimir Zelenszkij több fontos tisztviselőt is lecserélt, tehát könnyen lehet, hogy most a védelmi miniszter is erre a sorsra jut.  

Arról egyelőre sehol sem közöltek információt, hogy ki fogja vezetni az ukrán katonai hírszerzést, ha Kirilo Budanov  átveszi a tárca vezetését. 

Reznyikov sajtótájékoztatót tart

Frissítés: Dan Sabbagh, a The Guardian munkatársa arról számolt be, hogy az ukrajnai idő szerint délután 3 órakor Olekszij Reznyikov egy sajtótájékoztatót tart. Hozzátette: az ukrán védelmi minisztériumból azt az információt kapta, hogy – bár egyesek már ezt híresztelik – Reznyikov egyelőre nem mond le.

Mindeközben viszont már az is felmerült, hogy Reznyikov nem is igazságügyi miniszterként folytatja tovább, hanem az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese lesz. Ebből a tisztségből az előző héten távozott lemondással a korrupciós botrányba keveredett Kirilo Timosenkót. 

Reznyikov kész lemondani

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy az ukrán védelmi erők szimbolikus dátumra – február 24. – várják az oroszok nagyszabású támadását, de arra kért mindenkit, hogy csak a hivatalos információkban bízzanak – írja az Ukrajinszka Pravda. Mint azt Reznyikov is kiemelte, több információ is napvilágot látott egy esetleges orosz támadásról, erre azonban nem került sor eddig. Ettől függetlenül Ukrajna továbbra is készen áll arra, ha az oroszok támadásba lendülnének.

A védelmi miniszter kitért arra is, hogy kész lemondani, ha Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij ilyen döntést hoz.

Egyetlen hivatalnok sem ül örökké a székében, bármelyik pillanatban leválthatnak. Mindent megteszek a győzelmünkért

– fogalmazott Reznyikov.

A háború eseményeit vasárnap is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Olekszij Reznyikov 2023. január 20-án. Fotó:   Thomas Lohnes / Getty Images)

Rovatok