Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor levelet írt Erdogannak a tragédia után

2023. február 6., hétfő 13:18

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a hajnali földrengés áldozatai, valamint az elszenvedett károkkal kapcsolatban, és felajánlotta Magyarország segítségét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

„Mély megrendüléssel és sajnálattal értesültem a pusztító földrengésről, amely Törökország déli részét sújtotta, és amely jelentős anyagi kárt és emberi veszteséget okozott. Ezúton is szeretném megerősíteni önnek, hogy Magyarország e tragikus pillanatban Törökország mellett áll” – írta Orbán Viktor.

E szomorú alkalomból őszinte részvétemet nyilvánítom az áldozatok családjainak és gyors felépülést kívánok a sérülteknek, egyúttal kifejezem reményemet, hogy a magyar felajánlás hozzá tud járulni a mentési munkálatok sikeréhez

– zárta a török elnöknek írt levelét a kormányfő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a közösségi oldalán arról beszélt, hogy aggodalommal figyelték az elmúlt órákban a Törökországból érkező híreket, ahol tíz tartományt érintő súlyos természeti katasztrófa, földrengés volt, amelyben több százan meghaltak, több ezren megsérültek, és hatalmas az anyagi kár is.

„Természetes, hogy ebben a bajban a török barátaink mellett állunk, és segítünk, amiben tudunk” – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy Pintér Sándor, belügyminiszter már felvette a kapcsolatot török kollégájával, és Magyarország kutatásban és mentésben komoly tapasztalatokat szerzett egységeket ajánlott fel Törökország számára, sőt az 50 fős mentő-kutató csapat hamarosan útnak indul.

Novák Katalin köztársasági elnök is részvétét nyilvánította, és Erdogannak küldött levelében együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a török népet.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok