Index Vakbarát Hírportál

Egész Baltimore-t el akarta pusztítani egy neonáci összeesküvő

2023. február 7., kedd 08:06

Két, energetikai létesítmények megrongálására irányuló összeesküvéssel vádolt személy − egy neonáci vezető és barátnője − a szövetségi bírósági dokumentumok szerint állítólag azt tervezte, hogy megtámadja a Baltimore-t körülvevő elektromos alállomásokat, és „teljesen elpusztítja” az egész várost.

Az igazságügyi minisztérium Brandon Clint Russellt és Sarah Beth Clendanielt energetikai létesítmények megrongálására irányuló összeesküvéssel vádolja, azt állítva, hogy a Marylandre összpontosító összeesküvést etnikai vagy faji indíttatású szélsőséges nézetek vezérelték − írta meg a CNN.

Arra irányult az összeesküvés, hogy maximális kárt okozzanak az elektromos hálózatnak. A vádlottak nem csak beszéltek, hanem lépéseket tettek fenyegetéseik megvalósítására és szélsőséges céljaik előmozdítására

− mondta Tom Sobocinski, az FBI baltimore-i kirendeltségének vezetője egy hétfői sajtótájékoztatón.

A belföldi terrorizmussal foglalkozó szakértők nemrég figyelmeztettek arra, hogy megszaporodhatnak a szélsőségesek által elkövetett, az elektromos hálózatot fenyegető támadások.

Egy, a múlt hónapban rögzített beszélgetésben Clendaniel állítólag azt mondta az FBI fedett ügynökének, hogyha célba veszik a létesítményeket, az „teljesen elpusztítaná ezt az egész várost”. Ő és Russell állítólag információkat küldtek az ügynöknek a létesítményekről, és a vádirat szerint Russell egy YouTube-videót is küldött neki egy nemrégiben Észak-Karolinában történt alállomás-támadásról.

Az FBI egy állítólag Clendaniel által írt dokumentumot is megszerzett, amely a hatóságok szerint egy kiáltványra hasonlít. Ebben állítólag Hitlerre, valamint az Unabomber néven elhíresült Ted Kaczynskira és a 2011-es norvégiai terrortámadás elkövetőjére is utal.

Russell a vádirat szerint neonáci nézeteket vall, és saját helyi nemzetiszocialista csoportot alapított. Mielőtt a marylandi elektromos hálózat megtámadására szőtt összeesküvést, a hatóságok szerint Floridában lakótársaival együtt az ottani energetikai létesítmények megtámadását tervezte.

Rovatok