Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea még soha nem vonultatott fel ennyi atomrakétát, mint most

2023. február 9., csütörtök 10:13

Az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Korea egy éjszakai parádén mutatta be rakétagyártó kapacitását. Minden eddiginél több interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) állított ki, és egy új, szilárd hajtóanyagú fegyvert is megemlített.

Észak-Korea szerdán tartotta széles körben várt éjszakai katonai parádéját Phenjanban a hadsereg megalapításának 75. évfordulója alkalmából – közölte a KCNA állami hírügynökség.

Kim Dzsongun a lányával együtt vett részt a parádén, akit széles körben lehetséges utódjának tartanak − írta meg a Reuters hírügynökség

Az ICBM-ek Észak-Korea „legnagyobb” nukleáris csapásmérő képességét jelentik − közölte a KCNA, hozzátéve, hogy a parádén taktikai nukleáris egységek is szerepeltek.

Az állami média által közzétett képeken 11 Hwasong–17-es volt látható, amely Észak-Korea legnagyobb ICBM-je. A gyanú szerint akkora a hatótávolsága, hogy nukleáris robbanófejjel a világ szinte bármely pontjára csapást mérhetnek vele.

Ez halmozottan több rakéta, mint amennyit valaha is láttunk egy észak-koreai parádén

− közölte a Twitteren Ankit Panda, az amerikai székhelyű Carnegie Endowment for International Peace munkatársa.

Ha ezek több robbanófejjel vannak felszerelve, akkor ez a szám elég lehet a meglévő amerikai rakétavédelmi rendszerek lefoglalására − tette hozzá.

A Hwasong–17-et tavaly tesztelték először.

Új rakéták

Az ország tovább folytatta ballisztikus rakétaprogramját, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai és a szankciók ellenére nagyobb és fejlettebb rakétákat fejlesztett ki.

Ezúttal Kim Dzsongun hagyta, hogy Észak-Korea rakétaereje önmagáért beszéljen. Az üzenet valószínűleg azzal fog folytatódni, hogy szilárd üzemanyaggal működő rakétákkal végeznek kísérleteket és egy miniatűr nukleáris eszközt is felrobbanthatnak 

− mondta Leif-Eric Easley, a szöuli Ewha Egyetem professzora.

A Hwasong–17-esek után a parádén egy olyan rakétát mutattak be, amely egyes elemzők szerint egy új, tartályos hordozórakétákba épített szilárd hajtóanyagú ICBM prototípusa vagy makettje lehetett.

Az ország legnagyobb ballisztikus rakétáinak többsége folyékony üzemanyagot használ, amelyeket az indítóállomáson kell feltölteni hajtóanyaggal, ami időigényes folyamat.

A szilárd üzemanyaggal működő ICBM kifejlesztését régóta kulcsfontosságú célnak tekintik az országban, mivel ez megnehezítené nukleáris rakétáinak észlelését és megsemmisítését egy konfliktusban.

Nem világos, hogy a feltételezett új rakéta milyen közel lehet a tesztperióduson. Korábban már előfordult, hogy Észak-Korea csak maketteket mutatott be a felvonulásokon.

(Borítókép: Emberek nézik a tévében a hadsereg megalapításának 75. évfordulója alkalmából Phenjanban  szervezett katonai parádét 2023. február 9-én Szöulban. Fotó: Chung Sung-Jun / Getty Images)

Rovatok