Index Vakbarát Hírportál

Földrengés rázta meg Indonéziát, többen meghaltak

2023. február 9., csütörtök 14:44

Legalább négy ember meghalt és több épület megrongálódott, miután csütörtökön egy 5,4-es erősségű földrengés rázta meg Indonézia legkeletibb régióját – közölte az ország katasztrófavédelmi ügynöksége.

A földrengés helyi idő szerint csütörtökön 13:28-kor történt Jayapura várostól délnyugatra, 10 kilométeres mélységben – közölte az indonéziai Meteorológiai, Klimatológiai és Geofizikai Ügynökség (BMKG). A négy áldozat egy kávézóban tartózkodott, amikor a rengés következtében az épület összeomlott – közölte a katasztrófavédelmi ügynökség szóvivője.

At least four people have been killed and buildings damaged by an earthquake of magnitude 5.4 which struck the north coast of Papua, Indonesia https://t.co/blEGEh3AAK pic.twitter.com/5xz6bq8PZO

— Al Jazeera English (@AJEnglish) February 9, 2023

A meteorológiai ügynökség lehetséges utórengésekre figyelmeztetett. A közösségi médiában közzétett felvételek azt mutatták, hogy egy kikötői épület a tengerbe omlott, és károk keletkeztek több épületben, köztük egy bevásárlóközpontban és egy kórházban.

Sebanyak empat warga meninggal dunia setelah terdampak gempabumi 5.4 SR yang terjadi di Kota Jayapura, Papua, Kamis (9/2). Kepala Pelaksana BPBD Kota Jayapura Asep Khalid menjelaskan bahwa keempat korban ditemukan dari puing bangunan cafetaria yang roboh oleh guncangan gempabumi. pic.twitter.com/h5XTe98woD

— BNPB Indonesia (@BNPB_Indonesia) February 9, 2023

Az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) 5,5-es erősségű földrengést regisztrált. A csütörtöki indonéziai rengés egyike volt annak a több mint ezer rengésnek, amelyet idén január óta regisztráltak a térségben, jelentette a szervezet – írja a Reuters.

„2023. január 2. óta 1079 rengés volt Jayapura környékén, ebből mintegy 132-t éreztek meg a lakosok” – mondta a BMKG vezetője, Dwikorita Karnawati.

Törökországban több ezer ember halt meg

A hét elején az elmúlt évek egyik legnagyobb természeti katasztrófája sújtotta Törökországot és Szíriát, több ezren  haltak meg a pusztító földrengések sorozatában.

A belügyminisztérium jelentése szerint a török hatóságok és civil szervezetek hétfő hajnal óta 110 ezer fős kutató-mentő személyzettel, több mint 5500 speciális járművel és munkagéppel végzik a munkálatokat, 5700 tagból álló nemzetközi csapat dolgozik a területen.

Magyarországról is több csapat érkezett az országba, eddig összesen 27 túlélőt mentettek ki, és több tucat holttestet találtak. 156 fő és 26 kutya van a magyar kontingensben.

Magyarország minden lehetséges módon megpróbál segíteni az életek mentésében

– jelentette ki csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Rovatok