Index Vakbarát Hírportál

Tovább dagad az Európai Parlament korrupciós botránya

2023. február 12., vasárnap 18:56

Házi őrizetbe helyezték Olaszországban Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti (EP-) képviselőt az Európai Parlament korrupciós ügyében folytatott eljárás részeként. Egy nápolyi bíró rendelkezett arról, hogy a 60 éves politikust a rendőrségi őrizetből házi őrizetbe helyezzék át.

Andrea Cozzolinót pénteken vették őrizetbe Olaszországban a belga hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján. Az illetékes bíró úgy vélte, hogy Cozzolinónál nem áll fenn szökés veszélye. Eközben az olasz hatóságok a belga ügyészség kiadatási kérelmét is megvizsgálják.

Belga nyomozók szerint az olasz politikus az Európai Parlament tagjaként

befolyással üzérkedett, amikor kenőpénzeket fogadott el olyan harmadik országoktól, mint például Katar vagy Marokkó.

Cozzolino – akinek mentelmi jogát egyébként nemrég felfüggesztették – tagadja az ellene felhozott vádakat, védői pedig megalázónak és alaptalannak nevezték őrizetbe vételét. Hozzátették, hogy védencük a korrupciós botrány tavaly decemberi kirobbanása óta beleegyezett a nyomozókkal való együttműködésbe. A politikus Belgiumnak való kiadásáról kedd reggel döntenek majd egy nápolyi fellebbviteli bíróságon.

Az Európai Parlament a múlt heti brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette Andrea Cozzolino olasz frakciótársa, Marc Tarabella mentelmi jogát is, akit a belga rendőrség ugyancsak őrizetbe vett a napokban.

Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. Közülük ketten, Kaili élettársa, az olasz Francesco Giorgi, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő börtönben vannak. A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Drogbotrány is borzolja a kedélyeket

Meghökkentő kijelentéseket tett egy megbeszélésen Pascal Smet, a brüsszeli régió városfejlesztésért felelős államtitkára, aki azt mondta: rengeteg brüsszeli tisztviselő fogyaszt drogot. Pascal Smet színlelt megbotránkozással vádolta azokat az európai politikusokat, akik nem akarnak a város drogfogyasztásról hírhedt szegénynegyedébe költözni. Mint mondta: azért nem érti a reakciót, mert az Európai Unió köztisztviselői közül sokan maguk is drogfogyasztók.

A január 23-ai megbeszélésen megvitatták az uniós intézmények esetleges áthelyezését az úgynevezett EU-negyedből a belga főváros alacsony jövedelmű északi negyedébe. A szóban forgó terület egy kőhajításnyira van a brüsszeli Gare du Nord pályaudvartól, amelyet a városi hatóságok már régóta próbálnak felvirágoztatni.

Bár az intézmények felsőbb szintjein támogatják a költözést, az uniós alkalmazottakat képviselő szakszervezetek aggódnak az áthelyezés miatt az északi negyedben tapasztalható magas bűnözési és kábítószerrel való visszaélési arányra hivatkozva. Pascal Smet azonban gyorsan visszautasította az érveiket, majd arra tett utalást, hogy az uniós dolgozók – saját drogfogyasztási szokásaik miatt – nem ítélkezhetnek mások felett. Később azonban azzal védekezett, hogy csak vicces megjegyzéseket tett.

Rovatok