Index Vakbarát Hírportál

Argentínába utaznak szülni a várandós orosz nők

2023. február 12., vasárnap 14:25

Egyre több orosz nő utazik Argentínába szülni, mivel így a gyermekek automatikusan állampolgárságot kapnak. A jelenség nyomán vizsgálatot indítottak az ottani hatóságok.

A La Nación című újság szombaton saját forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy ellenőrzik, nem áll-e bűnszövetkezet a dél-amerikai országba irányuló szülési turizmus mögött, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Buenos Airesben végzett házkutatások alkalmával számítógépeket, mobiltelefonokat, bevándorlási okmányokat és készpénzt foglaltak le. „Nyomozás folyik annak kiderítésére, hogy ki áll a férfiakat és nőket Argentínába irányító bandák mögött. Ez hatalmas biznisz” – mondta az argentin bevándorlási hivatal vezetője, Florencia Carignano.

Az újság beszámolója szerint pénteken 83, Oroszországból érkező nő szállt le a Buenos Aires-i repülőtéren, közülük 16-an várandósak voltak.

Hat orosz nőt őrizetbe vettek, mert nem voltak rendben a papírjaik. Később azonban megengedték neki, hogy belépjenek az országba.

Roppant vonzó az argentin állampolgárság az oroszoknak

„Nagyon furcsa, amikor várandós nők repülőgépre szállnak a 34. héten. Gyanítjuk, hogy nem csak nyaralni érkeznek ide” – mondta Carignano. Ugyanakkor az is igaz, hogy semmi nem tiltja a külföldi nőknek, hogy Argentínában hozzák világra gyermeküket. Ehhez azonban speciális vízumra lenne szükségük – tette hozzá.

A bevándorlási hatóságok szerint tavaly több mint 5800 várandós orosz nő érkezett Argentínába. A háttérben valószínűleg az orosz állampolgárokra vonatkozó szigorúbb európai beutazási szabályok állnak (amiket az ukrán háború miatt vezettek be a nyugati országok), ezért terelődhetett a figyelem Dél-Amerika irányába.

Az Argentínában született gyermekek automatikusan megkapják az argentin állampolgárságot. Argentin gyermek szüleiként pedig az oroszországi házaspárok is könnyen folyamodhatnak argentin állampolgársághoz.

Az argentin útlevél pedig roppant vonzónak számít.

Ugyanis az argentin állampolgárok több mint 160 országba utazhatnak vízum nélkül.

Rovatok