Index Vakbarát Hírportál

Titkosították a dokumentumokat, amelyek bizonyítanák Putyin betegségét

2023. február 13., hétfő 19:06

Egyre több hír jelenik meg a médiában arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök súlyos betegséggel küzd. Erre az orosz ellenzéki és az ukrán médiában bizonyítékokat is kerestek, amelyek állítólag tavaly szeptemberig biztosan elérhetők voltak. Ugyan az így talált dokumentumok nem mondják ki nyíltan, hogy az orosz elnök halálos beteg, de erre utaló nyomok voltak.

Az orosz elnöki adminisztráció központi klinikai kórházzal kötött szerződései, amelyek segítségével az újságírók megtudhatták, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök onkológushoz járt, eltűntek az orosz közbeszerzési honlapról.

Az adatok a média szerint 2022 szeptemberéig biztosan elérhetők voltak.

A dokumentumok nem találhatók meg a keresősávon keresztül, és ha a szerződés oldalára közvetlen hivatkozáson keresztül lépünk, egy üzenet jelenik meg, miszerint

a szerződéssel kapcsolatos információkat (...) és dokumentumokat nem szabad az hivatalos weboldalon közzétenni.

2022 novemberében az orosz hatóságok állítólag számos közbeszerzést titkosítottak, többek között a diplomáciai képviseletek, az FSZB és a Külföldi Hírszerző Szolgálat tevékenységéhez, valamint a mozgósítás előkészítéséhez.

A központi klinikai kórház orvosi szolgáltatásokat nyújt Oroszország vezető tisztségviselőinek. 2022 áprilisában fény derült arra, hogy a kórház orvosai rendszeresen elkísérik Vlagyimir Putyint oroszországi útjaira – írja az Ukrajinszka Pravda.

Az újságírók elemezték a közbeszerzési adatokat, és megállapították, hogy Putyin mellett leggyakrabban pajzsmirigyrákkal foglalkozó sebész és fül-orr-gégész dolgozik. A hírek szerint legalább 6, de van, hogy 13 szakember kíséri az orosz elnököt különféle utazásokon.

Több hír is megjelent már arról, hogy Putyin a rák egy előrehaladott formája miatt kezelésen vett részt. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. február 13-án. Fotó: Mikhail Metzel / AFP)

Rovatok