Index Vakbarát Hírportál

Tajvan résen van, és lő

2023. február 14., kedd 17:28

Kínai katonai eszközökre vadászik a sziget hírszerzése. Egyelőre nem találkoztak légtérsértő léggömbbel.

Tajvanban eddig mindössze meteorológiai megfigyelést szolgáló léggömböket fedeztek fel. Ezek viszonylag kisméretűek és könnyűek, egy bizonyos magasságot elérve pedig felrobbannak, mielőtt még veszélyeztetnék  a légi közlekedést – mondta újságíróknak Huang Ven-csi vezérőrnagy, a tajvanivezérkar hírszerzési ügyekben illetékes helyettes parancsnoka az Észak-Amerika felett megsemmisített titokzatos légi eszközökkel kapcsolatban.

„Még nem láttunk a Kínai Kommunista Párt által küldött, ilyen fejlett kémléggömböket a Tajvan  körüli vizek felett”

– fogalmazott Ven-csi arra, a Dél-Karolina közelében február 4-én lelőtt eszközre utalva, amelyről később Lloyd Austin amerikai védelmi tárcavezető azt állította, hogy a Kínai Népköztársaság megfigyelő léggömbje

Egyre több ismeretlen eszköz tűnik fel az égen

A hétvégén egyébként három azonosítatlan légieszközt semmisítettek meg amerikai harci repülőgépek: kettőt az amerikai, egyet pedig a kanadai légtérben, Yukon tartomány felett. 

Kína saját területeként tekint  Tajvanra, annak ellenére, hogy a kínai kommunisták polgárháborús győzelme, 1949 óta a szigetnek önálló kormánya van.

A Peking és Tajpej közötti feszültségek jelentősen fokozódtak azt követően, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház akkori elnöke tavaly augusztusban Tajpejbe utazott. Kínai harci repülőgépek mindemellett rendszeresen megsértik a sziget légvédelmi övezetét.

Rovatok