Index Vakbarát Hírportál

Döntött az Európai Bizottság, jön az újabb szankciós csomag

2023. február 15., szerda 15:19

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen, valamint Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai képviselője hivatalosan bejelentette a testület új javaslatát az Oroszország elleni, immár tizedik szankciócsomagra vonatkozóan.

Az MTI beszámolója szerint a bizottság elnöke elmondta: a tizedik szankciós csomaggal az EU tovább akarja fokozni a nyomást Oroszországra azáltal, hogy exporttilalmat vezet be több mint 11 milliárd euró értékben a kritikus technológiákra és ipari árukra.

Mint mondta, a hatékonyság érdekében számos olyan ipari árucikket vesz célba az EU, amelyekre Oroszországnak szüksége van, és amelyeket nem tud beszerezni a harmadik országok általi árufeltöltés révén.

„Ezek létfontosságú árucikkek, speciális járművek, gépalkatrészek, továbbá teherautók és a sugárhajtóművek pótalkatrészei. Ezenkívül korlátozó intézkedések vonatkoznak majd az építőipari ágazatban használt árukra, amelyeket az orosz hadsereg is alkalmazhat” – jelentette ki Ursula von der Leyen Strasbourgban.

Az Európai Bizottság elnöke kifejtette azt is, hogy a bizottság javaslata szerint korlátozásokat kell bevezetni a kettős felhasználású és a fejlett technológiai áruk exportjára. Mint mondta, a testület

ellenőrzést javasol 47 olyan elektronikus alkatrészre, továbbá ritkaföldfémekre vonatkozóan, amelyek orosz fegyverrendszerekben, többek között drónokban, rakétákban és helikopterekben felhasználhatók.

„Ezzel betiltunk minden, a harctéren használatos technológiai terméket, gondoskodni fogunk arról, hogy ne találjanak más utat, mert most először harmadik országbeli szervezeteket is bevonunk az orosz kettős felhasználású termékekre vonatkozó szankciókba” – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság vezetője.

Része lesz-e a szankcióknak a Roszatom? 

A kettős felhasználású eszközök közé sorolhatók sok esetben az atomenergetikában használt eszközök is, és korábban már felmerült, hogy a tizedik szankciós csomagban az orosz állami atomenergetikai vállalatra, a Roszatomra is szankciókat vethetnek ki.

Az MTI tudósítása szerint Ursula von der Leyen most nem beszélt arról konkrétan, hogy végül a Roszatomot is érintenék-e az általuk elfogadásra javasolt szankciók. Orbán Viktor miniszterelnök január végi interjújában úgy fogalmazott: semmiképp se fogják hagyni, hogy az orosz nukleáris energiára is korlátozásokat vessen ki az EU. 

Nem fogom hagyni, hogy a nukleáris energiát bevonják a szankciók körébe. Ki van zárva

mondta előzőleg a kormányfő.

Fellépnek az orosz propaganda ellen is 

Ursula von der Leyen a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy mivel az Iráni Forradalmi Gárda drónokat biztosít Oroszország számára, ezért az EU hét iráni szervezetet is felvenne a szankciós listára. Bejelentette, hogy az EU-nak Vlagyimir Putyin orosz elnök propagandistáival szemben is fel kell lépnie.

Az orosz elnök a közterületeken is háborút folytat propagandistái és dezinformációs hálózatai hadseregével. Mérgező hazugságokat terjesztenek, társadalmaink megosztására törekednek

– hangoztatta Von der Leyen

Von der Leyen szerint az új szankciócsomag fellép a korlátozó intézkedések kijátszása ellen is. A javaslat szerint az Európai Bizottság nyomon követi a szankcionált orosz oligarchák vagyonát, és a tagállamokkal közösen áttekintést készít az orosz központi banknak az Európai Unióban tartott összes befagyasztott eszközéről.

„Tudnunk kell, mennyi pénzről van szó, és hol található, ez nagyon fontos, tekintettel arra, hogy az állami orosz vagyont esetleg az ukrajnai újjáépítés finanszírozására használhatjuk fel” – jelentette ki.

Az EB elnöke után Josep Borrell közölte, hogy a tagállami kormányokat tömörítő tanács elé terjeszti az Ukrajna szuverenitásának aláásásában szerepet játszó, csaknem száz személy és szervezet elleni szankciókra vonatkozó javaslatok listáját.

Ez a lista magában foglalja a katonai tevékenységekért, a politikai döntésekért, a propagandáért és a dezinformációért felelős személyeket is. Célba vesszük azokat, akik részt vesznek az emberrablásokban, az ukrán gyermekek Oroszországba történő deportálásában és kényszer-örökbefogadásában, és azokat is, akik lehetővé teszik az ukrán erőforrások kifosztását

– sorolta. 

A két uniós tisztségviselő végül felszólította az EU-tagországokat a tizedik szankciós csomag minél hamarabbi jóváhagyására.

A háború fejleményeit szerdán is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Ursula Von der Leyen 2023. február 15-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

Rovatok