Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is egészségügyi vészhelyzet marad a majomhimlőjárvány

2023. február 15., szerda 21:08

Nem enyhít az Egészségügyi Világszervezet, és nem törli el a majomhimlőjárvány miatt meghirdetett vészhelyzetet.

Döntött a WHO: hiába csökkent jelentősen a majomhimlős esetek száma, mégsem törli el a járvány miatt kihirdetett egészségügyi vészhelyzetet. Az Egészségügyi Világszervezet független szakértői testület javaslata alapján döntött.

A veszélyhelyzetet tavaly nyáron, 2022. július 23-án hirdették ki, miután hirtelen több országban is kimutatták a majomhimlőt, amely addig csak néhány afrikai országban volt ismert.

A bejelentett esetek száma a kezdeti heti több ezerhez képest jelentősen csökkent 2022 ősze óta: 2023. február 6-a és 12-e között mindössze 270 fertőzést regisztráltak világszerte.

A WHO hangsúlyozta: a riasztási szinttel csupán a kormányok figyelmét kívánja felhívni a fenyegetésre, de az országok maguk döntenek arról, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be.

A majomhimlő-betegséget vírus okozza. A legfeltűnőbb tünet a bőrelváltozás, amely az intim testrészek környékén is előfordulhat. A WHO szerint az elmúlt időszakban regisztrált fertőzöttek 96,5 százaléka férfi, többségük 18 és 44 év közötti.

Az Egészségügyi Világszervezet időközben már nem majomhimlőnek, hanem mpoxnak nevezi a betegséget, miután annak mindössze annyi köze van a majmokhoz, hogy először náluk mutatták ki a vírust. A szervezet hangsúlyozza, a betegség ellen létezik védőoltás.

Arról, hogy mi is az a majomhimlő, hogyan terjed, mik a tünetei, illetve megelőzhető-e, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Rovatok