Index Vakbarát Hírportál

Negyedmilliárd dollárt ad az ENSZ az éhínség fenyegette afrikai országoknak

2023. február 18., szombat 21:16

Az ENSZ 250 millió dollárt (90,6 milliárd forint) különít el vészhelyzeti alapjából az „elfelejtett válságok”, elsősorban az éhínség fenyegette afrikai országok megsegítésére – jelentette ki szombaton az etióp fővárosban tartott sajtótájékoztatóján a világszervezet főtitkára.

A koronavírus-világjárvány számos szegény országot taszított az adósságai miatt kényszerhelyzetbe, miután elvárták tőlük, hogy eleget tegyenek az adósságszolgálataiknak a pénzügyeiket ért súlyos megrázkódtatás ellenére − írta meg az MTI. 

Az Afrikai Unió (AU) Addisz-Abebában tartott éves csúcstalálkozójának megnyitóján António Guterres a nemzetközi pénzügyi rendszer hosszú távú reformját szorgalmazta, hogy hatékonyabban elégíthessék ki a fejlődő országok szükségleteit.

Kíméletlen üzleteket köt az afrikai országokkal a nemzetközi pénzügyi rendszer, amely „uzsorakamattal” terheli meg őket − jelentette ki a főtitkár.

A globális pénzügyi rendszer rutinjelleggel megtagadja a fejlődő országoktól az adósságkönnyítést és a kedvezményes finanszírozást, miközben uzsorakamattal sújtja őket

− mondta a főtitkár.

Két évtizede a legmagasabb szintén állnak a Szaharától délre fekvő afrikai országok államadósságai − közölte tavaly a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az afrikai országok nem tudnak feljebb lépni létrán, ha az egyik kezük hátra van kötözve

− jegyezte meg António Guterres.

„Szinte mindegyikük ismét növekedési pályára szeretné helyezni a gazdaságát, de ez nem történhet meg a külső adósságot fenntarthatóvá tévő adósságátütemezés nélkül” − tette hozzá a főtitkár.

Szomália az éhínség szélére került

Az AU 36. csúcstalálkozóján, amelyen az 55 afrikai ország vezetői vesznek részt, a kontinens mélyülő élelmiszer- és biztonsági válságával is foglalkoznak.

A fegyveres konfliktusok − a Száhel-övezettől Afrika szarváig − és az aszály hatásai miatt egyre több afrikai menekül el otthonából. Szomália az éhínség szélére került, miután ötször maradt el az esős évszak, és százezrek szenvednek a katasztrofális élelmiszerhiánytól.

Guterres „mély aggodalmát” fejezte ki az afrikai fegyveres konfliktusok miatt is.

Az ENSZ főtitkára az Afrikai Unió közgyűlésében szorgalmazta továbbá a demokratikusan megválasztott polgári kormányok visszaállítását Burkina Fasóban, Guineában, Maliban és Szudánban.

A csúcstalálkozó egyik célja, hogy felgyorsítsák az afrikai szabadkereskedelmi övezet létrehozását, amely Guterres szerint hatalmas lehetőség lenne, lehetővé tenné munkahelyek teremtését, és a jólét újabb forrásait jelentené az afrikaiak, elsősorban a fiatalok számára.

Rovatok