Index Vakbarát Hírportál

Felhagy az Egyesült Államok az azonosítatlan tárgyak keresésével

2023. február 18., szombat 11:13

Az Egyesült Államok felhagy két azonosítatlan tárgy keresésével, melyeket e hónapban lőttek le, ugyanakkor hozzálátnak egy másik lelőtt kínai léggömb megvizsgálásához – közölte az Észak-amerikai Parancsnokság közép-európai idő szerint szombat hajnalban.

Az elmúlt hetekben lelőtt, személyzet nélküli azonosítatlan tárgyak maradványait eddig szakadatlanul keresték Alaszkában és a Kanadával határos Huron-tónál Északkelet-Amerikában, a keresés azonban a légi felvételek és felszíni érzékelők segítségével sem volt eredményes.

Hozzátették, a kíméletlen alaszkai sarkvidéki körülmények is hozzájárultak ahhoz, hogy lefújják a keresést. LLoyd Austin védelmi miniszter helyi idő szerint péntek este jóváhagyta a munkálatok felfüggesztését.

Egy harmadik, lelőtt, de egyelőre elő nem került tárgy keresése a kanadai Yukon térségben továbbra is folyamatban van. Az Észak-amerikai Parancsnokság közölte egyúttal, hogy megvizsgálnak egy lelőtt kínai léggömböt, amelynek maradványait a hadsereg már át is adta a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak.

Egyre több az azonosítatlan tárgy Amerika felett

Az amerikai–kínai viszonyban az elmúlt két hétben egyre több feszültség keletkezett, amiért a kivizsgálásra ítélt kínai megfigyelő léggömb nyolc napon keresztül sodródott az észak-amerikai légtérben, mielőtt az amerikai légierő február 4-én megsemmisítette azt.

Február 13-án egy újabb azonosítatlan tárgyat lőttek le a Huron-tó felett. szövetségi légiirányítás (Federal Aviation Administration) az intézkedést azzal magyarázta, hogy a hadsereg „lehetséges érintkezést” vizsgált, amelyről azt állapította meg, hogy „nem jelent kockázatot”. Múlt szombaton, február 11-én hasonló intézkedésre került sor Montana állam felett is, amelyet később radar-rendellenességként magyaráztak.

A Huron-tó feletti vasárnapi beavatkozás 8 napon belül a negyedik volt, amikor Észak-Amerika fölött légi eszközt semmisített meg a légierő.

Szombaton Kanada kérésére lőtt ki az amerikai légierő egy azonosítatlan, nagy magasságban közlekedő légi eszközt az ország északnyugati része, Yukon tartomány felett.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön elmondta, hogy az Egyesült Államok hírszerzése szerint a kérdéses azonosítatlan eszközök nem kapcsolódtak Kína léggömb-kémprogramjához, hanem vélhetően kínai vállalkozásokhoz és magáncégekhez tartoztak, és időjárási, illetve egyéb tudományos méréseket folytattak.

(Borítókép: LLoyd Austin. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok