Index Vakbarát Hírportál

Izraeli rakéták csapódtak be Szíriában, többen meghaltak

2023. február 19., vasárnap 11:59

A szír hadsereg szerint izraeli rakétatámadás történt vasárnapra virradóra. Több ember súlyosan megsebesült. Izrael 2011 óta hajt végre katonai műveleteket az arab országban.

Rakétatámadás érte Damaszkuszt vasárnap hajnalban. A szíriai hadsereg öt halottról számolt be, és Izraelt tette felelőssé a támadásért – adta hírül a szír hadsereg közleményét az MTI. 

A Golán-fennsíkról indított rakéták közül az egyik a főváros egyik lakónegyedére, Kafr Szúszára zuhant.

A szírek hozzátették, hogy a támadás miatt sokan megsérültek, több sebesült állapota pedig súlyos.

A szíriai légvédelem hangsúlyozta, több rakétát még a levegőben megsemmisített.

A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) 15 halálos áldozatról tud.

A civil szervezet hozzátette, hogy a rakéták vélhetően libanoni és iráni milíciák hadállásait célozták.

Régóta dúl a harc

Izrael a 2011 óta tartó szíriai polgárháború kezdetétől hajt végre katonai műveleteket az arab országban, elsősorban a kormányerők és az Irán támogatását élvező síita szövetségeseik ellen. Izrael fenyegetésként tekint ezekre a milicistákra, különösen azokra, akik a határának a másik oldalán, a megszállt Golán-fennsík közelében tartózkodnak.

Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte, mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

Szíria a rakétatámadás mellett a múlt hét hétfőn bekövetkezett, 7,8-es erősségű földrengés pusztításaival is küzd.

Rovatok