Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun húga hadüzenettel felérő nyilatkozatot adott ki

2023. február 20., hétfő 07:02

Kim Dzsongun húga azt üzente az Egyesült Államoknak, hogy készüljön fel a védekezésre, mert Észak-Korea növeli nukleáris fegyvereinek erejét. Minderre azután került sor, hogy a Phenjan által végrehajtott rakétakilövések tovább fokozták a feszültséget az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

A japán parti őrség hétfő reggel megerősítette, hogy Észak-Korea újabb három ballisztikus rakétát lőtt ki a japán vizek felé. Mindez azt követően történt, hogy az elszigetelt ország a hétvégén elindította a Hwasong–15 interkontinentális ballisztikus rakétáját (ICBM). Japán azt közölte, hogy az Egyesült Államokkal szoros együttműködésben folytatják az információgyűjtést és -elemzést.

Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő elmondta, hogy Antonio Guterres ENSZ-főtitkár „határozottan” elítélte a legutóbbi kilövéseket, és felszólította Phenjant, hogy „haladéktalanul tartózkodjon minden további provokatív cselekedettől”, és folytassa a denuklearizációs tevékenységet.

Fel kell készülni a további rakétakilövésekre

Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong, az észak-koreai kormányzó Munkáspárt Központi Bizottságának első osztályvezető-helyettese most arra figyelmeztette Washingtont, hogy Phenjan reagálni fog minden „közvetlen vagy közvetett fenyegetésre”.

„Gondosan megvizsgáljuk, milyen befolyást gyakorolna az amerikai jelenlét államunk biztonságára. Az amerikai erőkön múlik, hogy milyen gyakran használjuk a Csendes-óceánt lőtávolságként” – olvasható a KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közzétett angol nyelvű nyilatkozatban.

Az amerikaiakat „a legrosszabb mániákusoknak” nevezve Kim Jodzsong azzal fenyegetőzött, hogy az amerikai hadsereg bármely jövőbeli lépésére válaszul nem részletezett „megfelelő ellenlépéseket” tesz, írja a The Telegraph.

Andrej Lankov észak-koreai kutató, a szöuli Kookmin Egyetem professzora szerint a világnak fel kell készülnie arra, hogy Phenjan az elkövetkező években további nukleáris és rakétakísérleteket hajt végre. Az ország 2022-ben rekordszámú kilövést hajtott végre.

Elemzők szerint a feszültség valószínűleg tovább fokozódik, ahogy Dél-Korea és az Egyesült Államok további hadgyakorlatokra készül a következő hetekben és hónapokban.

Phenjan pénteken „példátlanul” súlyos válaszlépésekkel fenyegetett az esetben, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok valóban megtartja a péntek napközben bejelentett, 11 napos közös hadgyakorlatát.

(Borítókép: Kim Jodzsong 2019. március 2-án. Fotó: JORGE SILVA / POOL / AFP)

Rovatok