Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott Putyin terve: Oroszország újabb országot akar bekebelezni

2023. február 21., kedd 17:48

Oroszország és Belarusz az évtized végére közös valutát, adórendszert és hadsereget vezet be – derül ki a Kreml által készített annektálási dokumentumokból.

A kiszivárgott dokumentum részletezi, Moszkva hogyan tekint szomszédjára egy új „Nagy-Oroszország” létrehozására irányuló nagyobb terv részeként.

Vlagyimir Putyin orosz elnök újra akarja teremteni Oroszország korábbi határait Ukrajna és Belarusz bekebelezésével, írja a Telegraph.

A Kyiv Independent által megszerzett, 17 oldalas „stratégiai dokumentumot” a nyugati hírszerzés tisztjei „hitelesnek és hihetőnek” minősítették.

A Szovjetuniótól 1990-ben függetlenné vált Belarusz átvételére irányuló Kreml-projekt állítólag csaknem 24 éve létezik.

A kiszivárgott dokumentum szerint Oroszország tovább bővíti katonai jelenlétét Belaruszban, amíg az nem válik állandóvá, és a belorusz hadsereg nem felel meg az orosz előírásoknak.

A Kreml tervei között szerepel az is, hogy Minszk és Moszkva közös valutát és adórendszert vezet be 2030-tól.

Nem világos, hogy ez az orosz rubelt jelenti-e, de elenyésző a valószínűsége annak, hogy Oroszország megváltoztatná saját valutáját.

Moszkva céljai Belarusszal ugyanazok, mint Ukrajnával. A különbség annyi, hogy az oroszok Belaruszban a kényszerítés eszközére támaszkodnak, nem pedig a háborúra. De a végső cél ugyanaz, vagyis a nagyarányú bekebelezés

– mondta Michael Carpenter, az Egyesült Államoknak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) akkreditált nagykövete.

Putyin folyamatosan növeli a befolyását

Az úgynevezett „uniós állam” terve, amelyet először 1999-ben dolgoztak ki, addig került háttérbe, amíg Belarusz kedvezményt nem kért az orosz olajra.

A Kreml – politikai engedményekért cserébe – beleegyezett az árcsökkentésbe, így Vlagyimir Putyin fokozatosan egyre nagyobb ellenőrzést tudott gyakorolni Minszk felett, mivel Aljakszandr Lukasenka elnök helyzete bizonytalan volt otthon.

Az orosz vezető 2021-ben támogatta kollégáját a hatalom megtartásában, miután Lukasenko az elnökválasztás manipulálása miatt tömegtüntetésekkel nézett szembe.

A páros most azon dolgozik, hogy 2025-re egy „politikai integrációs” megállapodás jöjjön létre a két ország között, amely az annexiós tervek nagy részét írásban rögzíti. Ez lehetővé tenné a Kreml számára, hogy a következő öt évben befejezze a politikai-katonai hatalomátvételt.

Belarusz  csak akkor csatlakozik Vlagyimir Putyin ukrajnai háborújához, ha egy másik ország úgy dönt, hogy támadást indít ellene – jelentette ki február 16-án a belorusz elnök.

„Belarusz csak egyetlen esetben hajlandó harcolni az oroszok oldalán: Ha akár egyetlen katona is Belarusz területére lép, hogy megtámadja a népemet” – idézte Aljakszandr Lukasenka elnököt a BelTa belorusz állami hírügynökség.

Kedden a belorusz védelmi minisztérium a határ közelében lévő ukrán csapatok felvonulására figyelmeztetett.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, keddi percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Orosz–belorusz közös hadgyakorlat 2022 februárjában. Fotó:  Russian Defense Ministry / Handout / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok