Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán hírszerzés szerint Oroszország a diákok tömeges mozgósítására készül

2023. február 21., kedd 15:46

A második mozgósítási hullám az orosz felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatóit is érintheti – írja az Ukrajinszka Pravda.

„Az Orosz Föderáció intézkedéseket tesz a következő mozgósítási hullám biztosítására. Jelenleg aktívan keresik a lehetőséget a felsőoktatási intézmények hallgatóinak tömeges mozgósításának biztosítására” – jelentette az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálata.

A védelmi hírszerzés szerint úgynevezett riadóállomásokat hoznak létre, amelyek a katonai komisszárokat segítik a nappali tagozatos hallgatóknak szóló idézések kézbesítésében.

A Novoszibirszk Állami Pedagógiai Egyetem, a Tomszki Műszaki Egyetem és a Tomszki Állami Pedagógiai Egyetem vezetősége olyan dokumentumokat adott ki, amelyek kötelezik az intézmények tanszékeit, hogy bizonyos számú diákot és alkalmazottat osszanak be a riadóállomásokon való munkavégzésre. Állítólag mindez több esetben a diákok és alkalmazottak beleegyezése, sőt előzetes tájékoztatása nélkül történik.

A tervek szerint olyan állampolgárokat is bevonnak, akik hivatalosan nem tartoznak a mozgósítás hatálya alá. Az oktatási intézmények vezetőit bízzák meg az állomások irányításával – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

Nincs szükség további jogi alapokra

Az ukrán védelmi hírszerzés emlékeztet arra, hogy az oroszországi mozgósítás következő hullámához nincs szükség további jogi alapokra, mivel a 2022 szeptemberében bejelentett részleges mozgósítás hivatalosan még nem fejeződött be.

 Január 18-án az ukrán védelmi hírszerzés arról számolt be, hogy Oroszország újabb mozgósítási hullámra készül, amelynek során a moszkvai lakosokat is célba veszik.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, keddi percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: A  részleges mozgósítás során besorozott orosz katona Moszkvában 2022. október 10-én. Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok