Index Vakbarát Hírportál

Megváltoztathatja a nők nevét Kim Dzsongun

2023. február 21., kedd 16:46

Február elején elrendelte Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője, hogy minden lánynak és nőnek, akit úgy hívnak, mint lányát, Kim Dzsuét, meg kell változtatni a nevét. Az észak-koreaiaknak állítólag egy hetük volt arra, hogy új nevet válasszanak, és megváltoztassák születési anyakönyvi kivonatukat a Radio Free Asia információi szerint.

Hivatalosan az észak-koreaiak még nem tudják uralkodójuk lányának nevét, csak azért vált ismertté a világ számára, mert Dennis Rodman volt profi kosárlabdázó, aki Kim Dzsongun barátja, elkotyogta, hogy 2013-ban találkozott vele.

Eddig csupán akkor került sor névváltoztatásra, amikor egy új Kim lépett hatalomra, most a tizenkét éves lány azonban még messze lehet ettől, de jelzésértékű lehet, hogy milyen szerepet szán neki Kim Dzsongun. Mivel a lány neve még nem hivatalos az országban, így a helyi média a „szeretett” és „tisztelt” lány kifejezést használja.

Észak-koreai források a Radio Free Asiának elmondták, hogy a kormány most mindenkit, akit Kim Dzsuének hívnak, arra kényszerít, hogy változtassa meg a nevét valami másra, ami szinte megerősíti, hogy ez Kim Dzsongun lányának a neve, és hogy valószínűleg fontos szerepet fog játszani akár politikusként, akár propagandaeszközként, akár mindkettőként.

A hatóságok állítólag február 8-án behívták az azonos névvel rendelkező személyeket, hogy válasszanak új nevet és frissítsék születési anyakönyvi kivonatukat – mondta az RFA koreai szolgálatának egy, a környéken élő forrás, aki biztonsági okokból névtelenséget kért.

Egyre több helyen bukkan fel a kislány

Kim Dzsongun észak-koreai vezető nem sokkal korábban elvitte lányát egy futballmérkőzésre, amellyel néhai apja születésnapját ünnepelte. Állítólag a lány izgalmat és örömöt vitt a mérkőzésbe.

Ez a hatodik nyilvános szereplése, ami találgatásokat váltott ki azzal kapcsolatban, hogy vajon vezetői szerepre készül-e. Legutóbb február 9-én, az észak-koreai néphadsereg 75. évfordulójának megünneplésére rendezett parádén jelent meg, ahol apja bemutatott egy új, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM), amelyet a következő hónapokban tesztelhet.

Közben a feszültség csak nő

Az ország tovább folytatta ballisztikusrakéta-programját, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai és a szankciók ellenére nagyobb és fejlettebb rakétákat fejlesztett ki. Az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Korea egy éjszakai parádén mutatta be rakétagyártó-kapacitását a néphadsereg 75. évfordulója alkalmából. Minden eddiginél több interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) állított ki, és egy új, szilárd hajtóanyagú fegyvert is megemlített.

Február 17-én pedig az észak-koreai külügyminisztérium „példátlanul kemény” válaszlépéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok megtartja március közepére tervezett közös hadgyakorlatát.

(Borítókép: Kim Dzsongun és lánya, Kim Dzsue 2023. február 9-én. Fotó:  Jung Yeon-je / AFP)

Rovatok