Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az ukránok egyik legjobb pilótája, aki 600 oroszt ölhetett meg

2023. február 22., szerda 21:29

Donyeckben meghalt Danyilo Murasko őrnagy, aki az ukrán hadsereg egyik legjobb pilótája volt.

A Kyiv Independent részletes cikkben számolt be a pilóta haláláról, amely még néhány hete történt. Mint írták, a mindössze 24 éves Murasko január végén nagyon türelmetlen és rosszkedvű volt, mert már napok óta nem vett részt egy katonai misszión sem. 

A parancsnoka ezért járult hozzá ahhoz, hogy a fiatal pilóta csatlakozzon hozzá az egyik, január 27-i küldetésen, amelyen csak ők ketten szálltak fel. Murasko gépét azonban egy 4000 fős donyecki település, Sabelkivka fölött rakétatalálat érte

A pilóta a becsapódás után elvesztette a kontrollt a gép felett, de még sikerült elérnie, hogy ne a lakóépületekre zuhanjon rá. Ezzel azonban rengeteg időt vesztett, és már nem tudott katapultálni a zuhanó gépből.

Sikerült félrekormányoznom 

– ezek voltak a pilóta utolsó szavai a rádióban a parancsnoka szerint. 

Egysége, a 299. taktikai repülősdandár szerint Murasko az egyik legjobb tisztjük volt, és hősként halt meg. Mint mondták, a pilóta 141 küldetést hajtott végre 2022. február 24-e óta, és  a dandár adatai szerint 

TÖBB MINT 600 OROSZ KATONÁT ÖLT MEG, VALAMINT MEGSEMMISÍTETT 150 PÁNCÉLOZOTT KATONAI JÁRMŰVET ÉS 30 ÜZEMANYAGTARTÁLY. 

Az ukrán elnöki hivatal honlapján halála után petíciót is indítottak azért, hogy Danyilo Murasko posztumusz kapja meg az Ukrajna Hőse kitüntetést az államfőtől (őrnaggyá szintén a halála után léptették elő a pilótát). 

Nem számít nekünk, hogy hős lesz-e vagy sem. Mi a fiunkat szeretnénk visszakapni, de őt már semmi nem hozza vissza

 mondta erről a pilóta nagyanyja. Danyilo Murasko özvegye azt emelte ki, hogy a pilóta szerinte sok embert életét menthette meg a cselekedetével, és arról beszélt, hogy a férfi családalapításra készült.

Csak egy békés életről álmodott. És arról, hogy megnyerik a háborút, hogy mindenki életben maradhasson

 fogalmazott.

Fókuszba került a légierő a háborúban

Az ukránok egyik legfontosabb célja az utóbbi hetekben az volt, hogy modern vadászgépeket kapjanak a Nyugattól. Ezekre azért lenne nagy szükségük, mert az orosz légierő jelenleg sokkal fejlettebb gépekkel rendelkezik. Az amerikai F–16-osok mellett a Honvédség által is használt Gripeneket is szívesen látnák az ukránok.

A repülőgépek mellett helikopterekből is nagy szükségük lenne modernebb darabokra, mivel a mostani állomány nagyon elavult. E téren a nagy sikerű Apache-ok nevét vetették fel nemrég a CNN-nek nyilatkozó ukrán helikopterpilóták. 

(Borítókép: Maximilian Clarke / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok