Index Vakbarát Hírportál

Egy Nógrád vármegyényi magyar telepedne le Nagy-Britanniában

2023. február 23., csütörtök 14:49 | aznap frissítve

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint 2022 végéig több mint hétmillió európai uniós állampolgár és más jogosult kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt.

A statisztika szerint a magyarok által december 31-ig benyújtott kérvények száma meghaladta a 170 ezret − közölte az MTI. Nógrád vármegye lakossága a KSH adatai szerint 185 649. Ez azt jelenti, hogy csaknem ennyi magyar kért letelepedési engedélyt Nagy-Britanniában.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Azok az európai uniós polgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért − hivatalos jogi elnevezéssel európai uniós letelepedett státuszért (EU Settled Status) − kell folyamodniuk.

Ugyanez vonatkozik az Európai Unió, Izland, Norvégia és Liechtenstein alkotta szélesebb Európai Gazdasági Térség (EGT), valamint Svájc Nagy-Britanniában letelepedett állampolgáraira.

A kérvények beadási határideje elvileg 2021. június 30-án lejárt. A brit kormány azonban

továbbra is folyamatosan biztatja a jogosultakat arra, hogy mindenképpen adják be folyamodványukat,

mert a hatóságok a határidő letelte ellenére befogadják és elbírálják a kritériumoknak megfelelő letelepedési kérelmeket.

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett új összesítése szerint a 27 EU-tagország, valamint az EGT és Svájc Nagy-Britanniában élő állampolgárai részéről 2022. december 31-ig 7 040 670 letelepedési kérvény érkezett, és e folyamodványok közül csaknem 990 ezret a 2021. június 30-i határidő után nyújtottak be.

A románok állnak a lista elején

A tavalyi negyedik negyedév végéig 6,9 milliót kérvényt bíráltak el. Az elbírált és jóváhagyott folyamodványok 50 százalékában a kérelmezők végleges − vagyis határidő nélküli −, az esetek 39 százalékában előzetes (pre-settled) letelepedett státuszt kaptak.

Az utóbbit azok a jogosultak kaphatják, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják azonban az öt év leteltét, és utána folyamodhatnak a végleges tartózkodási engedélyért. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik.

A tárca csütörtökön ismertetett negyedéves statisztikája szerint december 31-ig 172 030 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért.

A lista élén a románok állnak 1 415 310 letelepedési folyamodvánnyal, őket a lengyelek követik, akik közül 1 181 550-en kértek nagy-britanniai letelepedett státuszt 2022 végéig.

Rovatok