Index Vakbarát Hírportál

Négy óra az élet az ukrán háborús húsdarálóban

2023. február 24., péntek 16:05

A Bahmut városában zajló heves harcok miatt az átlagos élettartam négy órára olvadt – mondta egy volt amerikai tengerészgyalogos, aki az ukrán hadsereg oldalán harcol az orosz erők ellen a Donbaszban.

Troy Offenbecker volt amerikai tengerészgyalogos az ABC Newsnak mondta el, hogy milyen kaotikus a helyzet a bahmuti „húsdarálóban”, ahol Oroszország teljes körű inváziója óta a legvéresebb harcok zajlanak.

Elég rossz a helyzet a városban. Rengeteg holttest hever mindenfelé. A várható élettartam körülbelül négy óra a frontvonalon

– nyilatkozta Offenbecker.

Az orosz erők a Wagner-zsoldoscsoport vezetésével hónapok óta próbálják bekeríteni a várost, de eddig heves ukrán ellenállásba ütköztek.

„Az orosz tüzérség megállás nélkül harcol” – állítja Offenbecker, aki a külföldi zsoldosokat tömörítő Nemzetközi Légióhoz csatlakozott a háború kitörése után.

Ukrán tisztviselők azt mondták, hogy szerintük Oroszország régóta várt offenzívája már megkezdődött, de a támadást a súlyos személyi veszteségek, a felszerelésveszteségek és logisztikai kihívások is nehezítik.

Bahmut a háború kezdete óta a legvéresebb harcok helyszíne volt. Offenbecker szerint elég sok civil család maradt a város orosz erők által még el nem foglalt részein, annak ellenére, hogy a múlt héten evakuációra szólítottak fel az ukrán hatóságok.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, pénteki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Ukrán katona a frontvonalon Bahmut közelében 2023. február 21-én. Fotó:  Anatolij Stepanov / AFP)

Rovatok