Index Vakbarát Hírportál

Úgy néz ki, Putyin nem várt tovább, megindult az orosz rakétatámadás

2023. február 10., péntek 11:08

Helyi idő szerint reggel fél kilenckor egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák, Oroszország nagyszabású támadásba kezdett. Robbanások hallatszottak Harkivban, Dnyipropetrovszkban, Zaporizzsjában, majd később a fővárosban is. Az ukrán fegyveres erők főparancsnokának jelentése szerint a Fekete-tenger felől indított rakéták átlépték Moldova és Románia határát is.

Hetek, sőt lassan hónapok óta ott lóg a levegőben annak az esélye, hogy Moszkva megindítja nagyszabású offenzíváját. Az ukrán hadsereg főbb vezetői már múlt év őszén jelezték, Oroszország az év elején minden eddiginél nagyobb támadást indíthat. Egyes szakértők csak tavasz elejére várták az orosz ostromot, hiszen a téli időjárási körülmények nem éppen ideálisak egy komolyabb támadás megindításához. Egy ukrán tisztviselő azonban nemrégiben arra figyelmeztetett, tíz napon belül megindulhat az oroszok nagy, átfogó offenzívája.

A washingtoni Hadtudományi Intézet jelentésében arról írt, Oroszország már azelőtt offenzívát indíthat az ukrán erők ellen, hogy az országba érkező nyugati harckocsik elérnék a harcmezőt. Korábban a leváltott ukrán védelmi miniszter egy médiakonferencián azt mondta, hogy Ukrajna egy újabb nagyszabású orosz offenzívára számít a következő hetekben.

Szinte egész Ukrajnában szóltak a szirénák

Ukrajnában csütörtökön fokozódtak a harcok. Kijev szerint az orosz erők offenzívába kezdtek a részben megszállt Donyeck és Luhanszk megye fölötti teljes ellenőrzés megszerzése érdekében.

Oroszország nagyszabású offenzívát indított Kelet-Ukrajnában, és megpróbálja áttörni a Kreminna városánál lévő védelmet

– közölte csütörtökön a luhanszki régió kormányzója. Szerhij Hajdaj az ukrán televíziónak elmondta, hogy az orosz csapatok támadásba lendültek, és megpróbálnak nyugat felé előrenyomulni a havas és erdős téli tájon.

Helyi idő szerint pénteken, fél kilenc előtt pár perccel Ukrajna csaknem egész területén légiriadó volt, robbanások hallatszottak többek között Harkivban, Dnyipropetrovszkban és Zaporizzsjában, az orosz légicsapások elsősorban az energetikai infrastruktúrát érték.

Nagy a rakétatámadás veszélye. Szeretném még egyszer hangsúlyozni: ne hagyják figyelmen kívül a légiriadó-szirénákat!

– mondta Szerhij Popko, Kijev város katonai közigazgatásának vezetője.

Anton Gerascsenko ukrán elnöki tanácsadó szintén nagy erejű orosz rakétatámadás veszélyére figyelmeztetett, és arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

Példátlan orosz offenzíva

Az ukrán ellenőrzés alatt álló, délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városát egy órán belül legalább tizenhét rakétatámadás érte. Anatolij Kurtyev polgármester szerint az ukrajnai háború kezdete óta nem volt példa hasonlóan intenzív támadásra a térségben. A károk felmérése és az esetleges áldozatok felkutatása folyamatban van.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója arról számolt be, hogy az oroszok legalább tíz csapást mértek a létfontosságú infrastruktúrára a régióban, ami miatt áramkimaradásokra került sor. Az Unian arról ír, hogy legfrissebb információik szerint 7 ember megsérült az oroszok legutóbbi támadásakor, közülük ketten súlyos állapotban vannak.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója szerint az ukrán légvédelem minden berepülő ellenséges drónt megsemmisített. Krivij Rih városában egy rakéta eltalált egy energiatermelő létesítményt. Az épületben komoly károk keletkeztek, és egy 46 éves férfi megsérült.

Az Unian tudósítása alapján helyi idő szerint 10 órakor robbanások hallatszottak Kijevben is, ahol a légvédelmi erők azonnal munkához láttak. Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko a Telegramon azt írta, hogy „egy rakéta törmelékei megrongáltak egy autót és egy magánház tetejét a főváros Holosivszkij kerületében”.

A rakétatámadás folytatódik. Maradjanak az óvóhelyeken!

– tette hozzá Klicsko. Ukrajna déli részén, Mikolajiv kormányzója, Vitalij Kim Telegramon arra figyelmeztetett, hogy a támadások harmadik hulláma közeleg.

Két orosz Kalibr cirkálórakéta február 10-én helyi idő szerint 10:18-kor átlépte Ukrajna és Moldova államhatárát, 10:33-kor pedig Románia légterét. Ezt követően a rakéták ismét beléptek Ukrajna légterébe a három állam határának metszéspontjában. A rakétákat a Fekete-tenger felől indították el

– mondta Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

Moldova megerősítette, Románia tagad

A moldovai védelmi minisztérium megerősítette, hogy péntek délelőtt rakéta lépte át a légterét. Délelőtt 10 óra 18 perckor egy rakéta átszelte a Moldovai Köztársaság légterét, a Dnyeszteren túli régióban fekvő Mocra városa, majd később a Soroca járásbeli Cosauti városa felett Ukrajna felé tartott – áll a közleményben.

Ezzel szemben sajtóinformációk szerint Románia tagadta az ukrán állításokat.

(Borítókép: Yevhen Titov / AFP)

Rovatok