Index Vakbarát Hírportál

Aggódnak a németek: miközben Ukrajnát segíti, lassan elvérzik a német hadsereg

2023. február 24., péntek 06:53

A háború kitörése után Németország az ukrán erők egyik legnagyobb támogatója lett, de a Leopard 2 típusú harckocsikhoz alkatrészeket gyártó üzem vezetője arra figyelmeztetett, hogy a Kijevnek nyújtott segítségre való túlzott összpontosítás miatt az ország saját védelme kiszolgáltatottá vált.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég azt mondta, hogy Moszkva növeli a fegyvergyártást. Németország viszont nem teszi ugyanezt, jelezték a szakértők.

„Számomra aggasztó, hogy Németország 14 darab Leopard 2 harckocsit adományoz Ukrajnának, de egyetlenegyet sem rendelt saját magának” – nyilatkozta a Sky News brit hírtelevíziónak Stefan Stenzel, a Vincorion vezérigazgatója.

Tavaly Németország 100 milliárd eurós különalapot jelentett be saját hadseregének megerősítésére.

De egy évvel az ukrajnai háború kezdete után a kritikusok szerint ebből a pénzből csak keveset költöttek el hatékonyan, és az amúgy is megfogyatkozott fegyveres erők most még rosszabb helyzetben vannak, mint korábban.

Egyszerűen kivérzünk. Az ukránoknak nyújtott nagy volumenű katonai segélyek és a megfelelő intézkedések elmaradása miatt a német hadsereg napról napra gyengül

– vélekedett Stenzel, aki szerint akár két évbe is telhet, mire leszállítják a vadonatúj Leopard harckocsikat.

Ez azt jelenti hogy lyukak keletkeznek Németország saját fegyverkészleteiben, amelyeket a globális kereslet miatt nem lehet gyorsan betömni. Nagy a baj – fűzte hozzá.

A hidegháború vége óta a német hadsereg hagyományosan alulfinanszírozott. Órákkal azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, a hadsereg főnöke elismerte, hogy a Bundeswehr minden, csak nem ütőképes.

Berlin a többi NATO-ország segítségében bízik

Boris Pistorius német védelmi miniszter ígéretet tett Ukrajna további támogatására és a német hadseregfejlesztésre. A kritikusok azonban a fájdalmasan lassú logisztika miatt a sürgősség hiányát emlegetik.

A német védelmi minisztérium szóvivője tagadta, hogy az ország aláásná önvédelmi képességét, amennyiben a háború kiszélesedne.

„Németország védelme mélyen beágyazódott a NATO védelmi struktúráiba, és hozzájárul azokhoz. Ezért nem látom, hogy Németországnak meg kellene védenie önmagát. A kollektív védelem az, ami fontos” – közölték minisztériumi források a Sky News érdeklődésére.

A problémát az jelenti, hogy a folyamatban lévő konfliktus a szövetségesek készleteit is kimeríti, különösen a lőszertartalékokra igaz ez.

„Szerintem ez egy valódi probléma, és a német védelmi minisztérium ebben a kérdésben nyilvánvalóan téved. A NATO katonai ereje ugyanis a tagállamok erejétől függ. És ha a tagállamok nem rendelkeznek a szükséges katonai erőkkel, akkor a NATO gyenge” – fejtette ki Barbara Kunz, a Hamburgi Egyetem Békekutatási és Biztonságpolitikai Intézet (IFSH) vezető kutatója.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép:  A német hadsereg új Leopard 2 A7V harckocsijai 2023. február 3-án Pfreimdben. Fotó: Daniel Karmann / picture alliance / Getty Images)

Rovatok