Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor arcképe is feltűnt a kormányellenes tüntetésen Tel-Avivban

2023. február 26., vasárnap 06:48

Szombaton Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök új kormányának az igazságszolgáltatás átalakítását célzó törvényei ellen tüntettek az emberek Izrael második legnagyobb városában, Tel-Avivban. A demonstrálók egy hatalmas transzparenst is vittek magukkal, amin Khomeini ajatollah, Recep Tayyip Erdogan török elnök, Netanjahu, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor arcképe is látható volt.

Izraeliek tízezrei tiltakoztak február 25-én az utcákon a jogrendszer átalakítására irányuló tervek ellen, három nappal azután, hogy a parlament olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely lehetővé tenné a törvényhozók számára, hogy egyszerű többséggel hatályon kívül helyezzék a legfelsőbb bírósági döntéseit.

איילון pic.twitter.com/CJ7fmx2kKk

— Tomer Appelbaum (@tomerappelbaum) February 25, 2023

A tüntetők szerint a javasolt változtatások amellett, hogy gyengítik az ország legfelsőbb bíróságát, veszélyeztetik Izrael demokratikus értékeit, és túl nagy hatalmat biztosít a kormánykoalíciónak a parlamentben. Netanjahu és kormánykoalíciója úgy véli, hogy a bíróság évek óta ellenőrizetlen hatalommal rendelkezik.

Szombaton a fővárosban tartották a legnagyobb demonstrációt, de országszerte történtek kisebb-nagyobb megmozdulások. A tüntetők izraeli zászlókat, fáklyákat és molinókat tartottak a kezükben. „Nincs alkotmány, nincs demokrácia” – állt az egyik plakáton, írja a France 24 francia állami televíziós hírcsatorna.

A „From startup nation to shutdown nation” feliratú gigamolinón Orbán Viktor arcképének is helyet szorítottak az elégedetlen állampolgárok:

From startup nation
To shutdown nation pic.twitter.com/4znAf22asx

— Gonen Ben Itzhak ** גונן בן יצחק (@GONENB1) February 25, 2023

Az izraeli rendőrség közlése szerint összesen 21 tüntetőt tartóztattak le az Ajalon autópályán, őket azért vitték el, mert állítólag megzavarták a közrendet.

(Borítókép: Demonstrálok egy hatalmas transzparenst visznek magukkal Tel-Avivban 2023. február 25-én. Fotó: Ilan Rosenberg / Reuters)

Rovatok