Index Vakbarát Hírportál

Fontos megállapodás született a britek és az EU között

2023. február 27., hétfő 16:49 | aznap frissítve

Megszületett a megállapodás London és az Európai Unió (EU) között a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó, rendkívül heves vitákat szító észak-írországi protokollról – közölte hétfőn a BBC.

Az MTI szerint a brit kormány számolt be a fejleményekről. Mint írták, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Windsorban tárgyalt a protokoll vitatott elemeiről. A Downing Street bejelentése szerint

a két vezető megállapodott, és egy későbbi sajtótájékoztatón számolnak be a megállapodás részleteiről,

este pedig Rishi Sunak a londoni alsóház képviselőit tájékoztatja az egyezségről.

A leghevesebb vita tárgya a két fél közt az volt, hogy a protokoll alapján Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben maradt az EU egységes belső piacával és vámuniójával, annak érdekében, hogy ne kelljen újból fizikai ellenőrzést bevezetni az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán.

Aláírták, de „odahaza” nem lesz könnyű elfogadtatni

A BBC szakírója azt írta, hogy a két vezető most aláírta ugyan a megállapodást, de a brit miniszterelnöknek nem lesz könnyű elfogadtatnia a kompromisszumot a saját politikai közösségével (beleértve ebbe a brit Konzervatív Pártot, valamint az északír Demokratikus Unionista Pártot). 

A brit kormány úgy ítélheti meg a helyzetet, hogy sikerült néhány engedményt kicsikarniuk Brüsszelből. Rishi Sunak várhatóan azzal fog érvelni a megállapodás mellett, hogy az egyezség egyszerűbbé teszi a kereskedelmet Észak-Írországban, és segít abban, hogy feloldják az emiatt keletkezett feszültséget, amely miatt egyesek már azt is felvetették, hogy Észak-Írországnak függetlenednie kellene a brit koronától.

Mint említettük, a megállapodás pontos részletei egyelőre nem ismertek. A BBC szerzője szerint néhány napba is beletelhet, mire a teljes jogi szöveget megfogalmazzák.

Sajtóhírek szerint hiába sikerült a brit miniszterelnöknek újabb engedményeket elérnie az EU–brit kapcsolatokat megnehezítő gazdasági témákban, a szigetországban a keményvonalas brexiterek számára továbbra sem lesz elegendő Sunak ajánlata. Erről ebben a cikkben írtunk részletesebben. 

(Borítókép:  Rishi Sunak brit miniszterelnök (j) fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a windsori kastélyban 2023. február 27-én.  Fotó: Dan Kitwood / POOL / AFP)

Rovatok