Index Vakbarát Hírportál

Vera Jourová: Magyarország ellen többször fel kell lépni a háborús álláspontja miatt

2023. február 27., hétfő 13:06

Az európai politikusok „túlságosan kesztyűs kézzel” bánnak Magyarországgal – mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke egy pénteki nyilvános vitán.

Oroszország Ukrajna elleni inváziójának első évfordulója alkalmából a Café Evropa Prágában tartott vitát, amelyre meghívták az Európai Bizottság alelnöke mellett a frissen megválasztott cseh elnököt, Petr Pavelt is – számolt be az Euroactiv.

Felesleges korrektségnek vagyunk tanúi az európai politikusok részéről

– jelentette ki a pénteki vitán a magyar miniszterelnökkel szembeni szigorú kiállásáról ismert EB-alelnök.

Vera Jourová szerint Magyarországot gyakrabban kell számonkérni, különösen Oroszországgal és a háborúval kapcsolatos álláspontja miatt. Az Európai Bizottság alelnöke megerősítette, hogy az EU végrehajtó testülete folytatja a jogállamiság megsértése miatt Magyarország ellen indított eljárását.

A Journová és Magyarország közötti viszony 2020-ban romlott meg, amikor a magyar kormány az EB-alelnök lemondását követelte, miután Vera Jourová Magyarországot „beteg demokráciának” nevezte, valamint az Európai Unió magyar állampolgárairól úgy nyilatkozott, hogy „nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt nyilvánítsanak”.

Az Euroactiv cikkét a Mandiner vette észre.

(Borítókép: Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke 2022. június 16-án Brüsszelben. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok