Index Vakbarát Hírportál

Tornádók pusztítottak az Egyesült Államokban

2023. február 27., hétfő 21:08

Súlyos károkat és sérüléseket okoztak az Egyesült Államok középső részén dúló tornádók, amelyek több helyen fákat is kicsavartak.

Helyi idő szerint hétfő reggel számolt be az amerikai sajtó arról, hogy Oklahoma államban legalább hét helyen alakult ki tornádó az előző éjjel. A forgószelek háztetőket és járműveket emeltek a levegőbe, fákat csavartak ki.

Több tízezer háztartásban megszűnt az áramszolgáltatás. A helyi hatóságok közlése szerint összesen 12 ember sérült meg, de senki nincs súlyos állapotban közülük. Kansas államból két tornádóról érkezett beszámoló.  

A tornádók mellett – szintén Oklahomában és Kansasban, valamint Texas államban – hurrikánerejű szélvihar csapott le. Texasban óránként 160 kilométeres széllökéseket regisztráltak, ez hármas erősségű hurrikánnak felel meg.

Kansasban a légierő McConnell bázisáról az ott állomásozó repülőgépek legnagyobb részét elővigyázatosságból előzőleg átvezényelték biztonságos bázisra – közölte a légierő. Az északi Michigan államban újabb hóviharokat jelzett előre a meteorológiai szolgálat, miközben hétfő reggel még mindig

több mint százezer háztartásban nem tudták helyreállítani az áramszolgáltatást a múlt heti hóviharok után.

További északi államokban szélviharok és tornádók veszélye miatt van érvényben riasztás hétfőre, miközben az Egyesült Államok kilenc nyugati államára télies időjárási körülmények és újabb komoly havazás miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

A hétvégén Kalifornia déli részén rég nem látott mennyiségű hó esett. Los Angeles környékén vasárnap a 300 méternél magasabban fekvő területeket hó borította, erre legutóbb 1989-ben volt példa.

Rovatok