Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun vígan lakomázott, miközben népe éhezik

2023. március 1., szerda 18:27

Annak ellenére, hogy Észak-Koreában egyre durvább méreteket ölt az éhínség, Kim Dzsongun észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára nagy lakomán vett részt.

Kim Dzsongun február nyolcadikán jókedvűen falta a pattogatott kukoricát, és nyakalta a pezsgőt, miközben Észak-Korea az elmúlt évtizedek legsúlyosabb éhínségével néz szembe.

A termést kiirtó természeti katasztrófák és az ukrajnai háborúval járó nehézségek miatt az éhínség rendkívül veszélyessé vált az elszigetelt országban. A hírek szerint egyre több észak-koreai küzd alultápláltsággal – írja a Daily Star.

Nemzete szorult helyzetétől függetlenül a pártelnök, a költségekkel mit sem törődve, egy nagyszabású katonai parádéval egybekötött lakomát tartott.

A jelenlévők pattogatott kukoricát és süteményt fogyasztottak, miközben pezsgőt kortyolgattak. Az eseményt az állami televízióban is bemutatták, így milliók nézhették végig, ahogy a teremben lévők mindenféle finomsággal kényeztetik magukat.

Megismétlődhet az 1990-es évek pusztító éhínsége?

Az állampolgárok egy újabb pusztító éhínségtől tartanak, miután egy emberi jogi csoport arra figyelmeztette a nemzetet, hogy a nukleáris tesztek miatt a termesztett élelmiszerek potenciálisan szennyezettek lehetnek.

A figyelmeztetésre válaszul a kormány a következő napokban ülést tervez, hogy megvitassák az állam mezőgazdasági problémáit.

Phenjan reméli, hogy nem ismétlődik meg az 1990-es években tapasztalt éhínség: egyes becslések szerint több mint hárommillió észak-koreai halt meg abban az időszakban.

(Borítókép: Kim Dzsongun és lánya részt vesznek egy katonai parádén 2023. február 8-án. Fotó: Kim Jae-Hwan / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok