Index Vakbarát Hírportál

„Izrael nem diktatúra, Izrael nem Magyarország!” – skandálták izraeli tüntetők egy demonstráción

2023. március 2., csütörtök 16:32

Demonstráció tartottak Izraelben Orbán Viktor szövetségese, Benjámín Netanjáhú miniszterelnök ellen.

Az izraeli tüntetők azok ellen az igazságügyi reformok ellen tiltakoztak szerdán, amelyeket jelenleg a parlamentben tárgyalnak. A demonstrálók úgy látják, hogy az említett igazságügyi reformok veszélyeztetik a bírói függetlenséget és az izraeli demokráciát. Az izraeli kormány ezzel szemben azt állítja, hogy a reformok pusztán helyreállítják a kormányzati hatalmi ágak közti erőegyensúlyt, és a tiltakozókat anarchistáknak nevezték (ezt a szót használta Benjámín Netanjáhú is egy Twitter-bejegyzésben).

BBC szerint a tüntetők Tel-Avivban és Jeruzsálemben gépjárművekkel állták el a főutakat és a vasútvonalakat. Sokan az izraeli zászlót lengették, és a demokrácia szót skandálták, de voltak olyanok is, aki azt kiabálták:

Izrael nem diktatúra, Izrael nem Magyarország!

Ezzel arra utalhattak, hogy Benjámín Netanjáhú Orbán Viktor közeli szövetségesének számít. A két politikus kormányzata közt a külföldi elemzők viszonylag sok hasonlóságot látnak, amiről többek között itt írtunk bővebben. 

A rendőrség azt állítja, hogy a demonstráción a tüntetők egy része erőszakosan lépett fel velük szemben, kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg őket. Erre válaszolva a rendőrség könnygázgránátot vetett be ellenük, sokakat pedig a földre tepertek és elvittek. 

A tüntetők ezzel szemben azt mondták, hogy senki sem bántotta a rendőröket, és nem számítottak arra, hogy az egyenruhások ilyen erőszakosan fognak eljárni velük szemben. 

Néhány napja már volt példa arra, hogy Orbán Viktor arcképe is feltűnt egy ehhez hasonló demonstráción.

Rovatok