Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mikor találkozik a svéd házelnök a fideszes képviselők delegációjával

2023. március 2., csütörtök 19:14

Jövő kedden fogadja Stockholmban a svéd házelnök azt a magyar kormánypárti delegációt, amely a vitás kérdések rendezése miatt utazik oda. A tét továbbra is Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációja.

Március 7-én, kedden találkozik majd a svéd fővárosban, Stockholmban a magyar kormánypárti képviselőkből álló delegáció, amelyet Hende Csaba és Németh Zsolt vezet – értesült a hvg.hu.

A találkozót a svéd parlamentben tartják, a magyar delegációt Andreas Norlén svéd házelnök fogadja. A megbeszélésen több más svéd, illetve magyar parlamenti képviselő is részt vesz.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője még a kormánypártok balatonfüredi frakcióülése utáni sajtótájékoztatón jelentette be a látogatást. Elmondása szerint a frakcióülésen vita alakult ki a tagok között a svéd–finn NATO-csatlakozás ratifikációjáról, amit Orbán Viktor miniszterelnök egyébként támogat.

A kormánypárti országgyűlési képviselők ezután döntöttek úgy, hogy a csatlakozás megszavazása előtt tárgyalódelegációt küldenek mindkét országba a vitás kérdések rendezése érdekében.

Kocsis Máté közölte: a találkozóra azért is szükség van, mert mind a svéd, mind a finn oldalról „durván, alaptalanul, közönségesen sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”.

A hvg.hu cikkében azt is megjegyzi, hogy a magyar képviselők a svédországi találkozó után Helsinkibe utaznak, ugyanis a finnek szerdán kapták meg a hivatalos felkérést a magyar parlamenttől, hogy találkozhassanak a helsinki törvényhozás elnökével.

Már napirenden a ratifikáció

Az Index is beszámolt arról, hogy szerdán napirendre került az Országgyűlésben Finnország és Svédország NATO-tagságának ratifikációja, ám döntés nem született még, csupán a vita zajlott le a kérdésben.

kormánypárti érvek szerint ősszel azért nem került napirendre a kérdés, mert a parlament az Európai Bizottság irányába tett vállalásokkal összefüggő törvényhozással volt elfoglalva.

Arról, hogy katonai téren mit hozhatnak a svédek és a finnek a NATO-ba, itt írtunk részletesebben.

(Borítókép: Andreas Norlén Stockholmban 2022. szeptember 19-én. Fotó: Nils Petter Nilsson / Getty Images)

Rovatok