Index Vakbarát Hírportál

Ismét hatalmas tömeg tüntetett Tel-Avivban

2023. március 4., szombat 21:21

Tel-Avivban már a kilencedik alkalommal tartottak szombat esti tüntetést az igazságszolgáltatási rendszert átalakító kormányzati tervek ellen, sajtójelentések szerint mintegy 160 ezren vonultak az utcákra.

Kobi Sabtaj rendőrfőkapitány közölte, nem fogják engedni, hogy a tiltakozók ismét lezárják a Tel-Avivot Jeruzsálemmel összekötő főutat. Egy szerdai megmozduláson több tüntető összecsapott a rendőrökkel, akik közül sokan meg is sérültek.  

Szombaton Izrael több más városában, például Haifában és Netanjában is tízezrek demonstráltak.

Bírálói – köztük a legfelsőbb bíróság elnöke és a főügyész – szerint a reformtervezet megnyirbálná az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság jogköreit a bírák politikusi kinevezésével, valamint a normakontroll lehetőségének csökkentésével, hogy kevésbé tudják felülbírálni törvényességi szempontból a kneszetben születő törvényeket.

A javaslattal egyet nem értők azt kifogásolják, hogy a változások megbénítanák az igazságszolgáltatást, csorbítanák a bírói függetlenséget, elősegítenék a korrupciót, gyengítenék a kisebbségek jogait, valamint az izraeli bírósági rendszer hitelességének csorbulásával megakadályoznák az ország védekezését esetleges háborús bűnök ügyében a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság előtt.

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök ezzel szemben azt állítja, hogy a módosításoknak köszönhetően helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, amely jelenleg az igazságszolgáltatás irányába billen el.

Korábban Orbán Viktor neve is felmerült

Pár nappal ezelőtt egy hasonló tüntetésen a tüntetők Tel-Avivban és Jeruzsálemben gépjárművekkel állták el a főutakat és a vasútvonalakat. Sokan az izraeli zászlót lengették, és a demokrácia szót skandálták, de voltak olyanok is, aki azt kiabálták:

Izrael nem diktatúra, Izrael nem Magyarország!

Ezzel arra utalhattak, hogy Benjámín Netanjáhú Orbán Viktor közeli szövetségesének számít. A két politikus kormányzata közt a külföldi elemzők viszonylag sok hasonlóságot látnak,  amiről többek között itt írtunk bővebben. 

Rovatok