Index Vakbarát Hírportál

Tizenöt év börtönbüntetésre ítélték távollétében a fehérorosz ellenzéki vezetőt

2023. március 6., hétfő 15:58

Az alkotmányos rend megdöntésére irányuló összeesküvés vádjával tizenöt év börtönbüntetésre ítélte távollétében a belorusz bíróság Szvjatlana Cihanouszkaja volt belorusz elnökjelöltet és ellenzéki vezetőt hétfőn – jelentette a Belta belorusz állami hírügynökség.

A Litvániában élő politikust emellett 11 ezer dollár (3,9 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezték. Cihanouszkaja a Twitteren közzétett bejegyzésében komédiának nevezte az ellen zajló pert, és leszögezte: küzdelmét egészen addig folytatja, míg a börtönbe vetett ártatlanok ezrei vissza nem nyerik szabadságukat.

Tizenöt év börtön. A rendszer így „jutalmazza” a munkát, amelyet a belaruszi demokratikus változásokért végeztem

– fogalmazott, hozzátéve, hogy Belaruszban erősödik az elnyomás, naponta 15-20 embert is őrizetbe vesznek. „Ez mutatja, mennyire nem bízik magában a rezsim” – jelentette ki.

Cihanouszkaja korábban bohózatnak és Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök személyes bosszújának nevezte az ellene és négy, ugyancsak külföldre menekült ellenzéki politikus ellen indított bűnvádi eljárást. Hozzátette azt is, hogy nem sikerült kapcsolatba lépnie a védelmére hivatalból kirendelt ügyvéddel. Társai közül

Paval Latuskát 18, Olha Kovalkovát, Marija Morozt és Szjarhej Dilevszkit pedig 12 év börtönbüntetésre ítélték.

A 2020-as belorusz elnökválasztáson az ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és jelöltjük, Szvjatlana Cihanouszkaja legyőzte az országot csaknem három évtizede uraló Lukasenkát. Cihanouszkaja a választást követően az ellenzék több vezető tagjával együtt külföldön keresett menedéket, miközben a hatóságok több mint 35 ezer embert őrizetbe vettek, köztük számos ellenzékit.

Mint megírtuk, a Litvániába menekült politikust többek között hazaárulással és az alkotmányos rend megdöntésére irányuló összeesküvéssel vádolják. Férje, a korábban szintén elnökjelöltként induló Szjarhej Cihanouszki 2020 óta börtönben van.

A férfit 2021 decemberében 18 évi elzárásra ítélték tömeges zavargások szervezése, gyűlöletkeltés, a közrend megzavarása és a választási bizottság bojkottálása címén. Szjarhej Cihanouszkit 2020-ban tartóztatták le. Arra készült, hogy indul az elnökválasztáson Aljakszandr Lukasenka belorusz államfő kihívójaként.

A videóblogger azt követően vált közismertté, hogy egy

mesebeli bajszos csótányhoz hasonlította Aljakszandr Lukasenkát.

Az elnökválasztást végül az országot 1994 óta vezető Aljakszandr Lukasenka nyerte meg, de a választás tisztaságát mind az ellenzék, mind a Nyugat megkérdőjelezte.

A 44 éves Szjarhej Cihanouszki ellen a belorusz hatóságok nemrég újabb eljárást indítottak. A férfit azzal vádolják, hogy megsértette a börtönszabályzatot, konfliktust provokált, és módszeresen megtagadta az utasítások teljesítését.

(Borítókép: Szvjatlana Cihanouszkaja 2023. március 1-jén. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok