Index Vakbarát Hírportál

Ellopták Kadirov lovát Csehországban

2023. március 7., kedd 12:59

Csehországban elloptak egy angol telivért, a versenyló értéke mintegy 16 600 euró (körülbelül 6,3 millió forint) − közölte kedden a cseh rendőrség, amely egyben a lakosság segítségét kérte az ügy kivizsgálásában.

A 16 éves versenyló a Prágától észak-nyugatra fekvő Krabcice településen lévő méneshez tartozott − mutatott rá Pavla Kofrová rendőrségi szóvivő. A jezdci.cz hírportál szerint az angol telivér tulajdonosa Ramzan Kadirov csecsen elnök.

Ramzan Kadirov 2012-ben vett meg Csehországban egy Darhorse névre hallgató ménest, amelyet még abban az évben nyilvántartásba vett a cseh Jockey Club. A Krim félsziget orosz elfoglalását és az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetett szankcióit követően 2014-ben a cseh pénzügyminisztérium korlátozta Ramzan Kadirov hozzáférését a méneshez − közölte az MTI.

A méneshez tartozó Zazou nevű angol telivér eddig 36 versenyen vett részt, s ebből kilenc alkalommal győztesen került ki, amiért összesen több mint 1,2 millió eurót nyert tulajdonosának. Az uniós szankciók miatt azonban Ramzan Kadirov a pénzhez nem juthatott hozzá.

Putyin vérebe állítólag nincs jól

Zazout valószínűleg péntek éjjel vagy szombat hajnalban lopták el ismeretlen tettesek. A Radiozurnál közszolgálati hírrádió szerint két oroszul beszélő ember már tavaly januárban, tehát még az ukrajnai orosz offenzíva előtt megpróbálta elvinni a lovat a ménesből, amit azonban Rostislav Kopecky, a krabcicei ménes tulajdonosa megakadályozott.

Mint azt megírtuk, Csecsenföld száműzetésben élő volt miniszterelnök-helyettese, Ahmed Zakajev azt állítja, hogy Ramzan Kadirovnak veseproblémái vannak, ami magyarázat lenne a politikus gyors hízására. A volt miniszterelnök-helyettes állítása szerint Kadirov az Egyesült Arab Emírségekből hozatott Csecsenföldre egy jó hírű szakembert, mert a moszkvai orvosokban nem bízik.

Jasszin Ibrahim M. El-Sahat, az Abu-Dzabiban található Burjeel Kórház veseosztályának főorvosa állítólag Groznijba repült, hogy kezelje Kadirovot. A csecsen vezér ezért nem tudott részt venni Vlagyimir Putyin február 21-i moszkvai beszédén.

(Borítókép: Ramzan Kadirov 2018. október 5-én Oroszországban. Fotó: Friedemann Kohler / picture alliance / Getty Images)

Rovatok