Index Vakbarát Hírportál

Svéd lap: Magyarország gengszter módjára próbál tiszteletet követelni

2023. március 7., kedd 11:07

Az Aftonbladet napilap a svéd NATO-csatlakozásról szóló, Magyarországgal folytatott tárgyalások előtt úgy jellemezte az országot, mint „a gengszterek, akik tiszteletet próbálnak követelni, ahelyett, hogy jogosan kiérdemelnék”.

Az Aftonbladet svéd portál arról számolt be, hogy hétfőn megérkezett Svédországba a magyar delegáció, hogy az ország NATO-csatlakozásáról tárgyaljanak. A találkozó házigazdája Andreas Norlén svéd házelnök lesz… mindaddig, amíg nem szól bele a külpolitikába – szögezi le a lap, akik szerint fennáll a veszélye, hogy a házelnök ugyanazt a „baklövést” követi el, mint Ulf Kristersson miniszterelnök és Tobias Billström külügyminiszter Törökországgal kapcsolatban.

A svéd portál szerint az „eredményes politikájuk” csak arra ösztönözte Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy még többet követeljen Svédországtól. Továbbá azt is megjegyzik, hogy

Magyarország – mint egy gengszter – egyszerűen megpróbál tiszteletet követelni, ahelyett, hogy jogosan kiérdemelné azt.

„Most a Svéd Demokraták (SD) azok, akik szívélyesen fogadják a magyar delegációt. Magyarországot az SD gyakran emlegeti úttörő országként, és nem nehéz elképzelni, hogy a párt képviselői gúnyolódnak azon, hogy Svédország kénytelen tiszteletet mutatni a liberális demokrácia ellenfeleinek. Nem szép látvány” – vélekedik róla az Aftonbladet.

Mozgalmas hete lesz a svéd képviselőknek

Március 7. – a magyar küldöttség Stockholmba látogat

A magyar parlamenti képviselők küldöttsége egyórás megbeszélést folytat Andreas Norlén elnökkel és a parlamenti képviselők egy csoportjával a magyar ratifikációs folyamatról. A Folkbladet portál a magyar miniszterelnököt idézi, aki egy rádióinterjúban elárulta, a magyar képviselők nem túl lelkesek a ratifikáció miatt. Orbán Viktor ugyanakkor arra biztatta a Fidesz-frakciót, hogy szavazzanak igennel.

Március 7. – Stoltenberg találkozik a pártok vezetőivel 

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök meghívta az összes NATO-párti pártvezetőt egy találkozóra Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. A cél a helyzet áttekintése és a további folyamatok megvitatása.

Március 8. – Az Európai Unió védelmi miniszterei Stockholmban találkoznak

Pål Jonson svéd védelmi miniszter fogadja kollégáit egy informális találkozóra az Arlanda repülőtéren. Az Ukrajnának nyújtott további katonai támogatás lesz a főtéma, de Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelme a svéd lap szerint biztosan szóba kerül – legalábbis a folyosói megbeszéléseken. A NATO vezetője, Jens Stoltenberg is részt vesz a találkozón.

Március 9. – Törökország, Svédország és Finnország újra találkozik a Korán-égetési incidens után

Az év eleji incidensek után Törökország és Svédország között megromlott a viszony. A Svédország és Finnország között tervezett találkozót például lemondták, most azonban mégis sor kerül rá. Oscar Stenström és kollégái Brüsszelben találkoznak, hogy ellenőrizzék, hogyan tartják be az országok a tavaly nyári madridi NATO-csúcson aláírt megállapodás pontjait – ami feltétele volt annak, hogy Törökország feloldja vétójogát.

Végső döntés még nem várható, de a folyamat ismét felgyorsult, ami felcsillantja a reményt Svédország számára, hogy nyáron már teljes jogú NATO-taggá váljon.

Március 9. – A svéd kormány dönt a terrortörvényről

Törökország egyik legerősebb ellenvetése Svédország NATO-taggá válásával szemben az, hogy szerinte Svédország túlságosan félvállról veszi a terrorizmus elleni fellépést. A kormány ezért gyakran hangsúlyozza, hogy új jogszabály van készülőben.

A csütörtöki döntés a terrorista szervezetekben való részvételt tiltó törvényjavaslatról fontos lépés lehet ebben a folyamatban. A Jogi Tanács erős kritikája ellenére a kormány továbblép, és most a parlament elé terjeszti a javaslatot. A tervek szerint a törvény június 1-jén lépne hatályba.

(Borítókép: Andreas Norlén. Fotó: Nils Petter Nilsson / Getty Images Hungary)

Rovatok