Index Vakbarát Hírportál

Politológus: Vucsics új mozgalma közelebb viszi Szerbiát a tényleges diktatúrához

2023. március 8., szerda 21:37

Mladen Mrdalj politológus értékelése szerint azon bejelentések, miszerint Aleksandar Vucsics megalakítja a Népi Mozgalom az Országért elnevezésű szerveződést, valójában arról árulkodik, hogy az SNS vezetője megpróbálja megváltoztatni pártgépezetét, mivel az jelenlegi formájában kezdi elveszíteni az emberek bizalmát.

Mrdalj arra figyelmeztet, hogy az új mozgalom neve azt az üzenetet közvetíti, hogy bárki, aki ellenzéki, az az állam ellen van – azaz a politológus tolmácsolása szerint az efféle elnöki retorika még egy lépéssel közelebb viszi a szerbiai társadalmat a tényleges diktatúrához.

Vucsics szavazóinak egy része azzal igazolja választását, hogy bár rossz emberek vannak az elnök körül, ő maga mégis rendben van. Így beszélték Milosevicsről is, de Vucsics nyilvánvalóan nem akar úgy járni, mint Milosevics. Megpróbálja átalakítani a pártgépezetet, ehhez ez a legoptimálisabb, ha új köntösbe öltözteti a pártot, ismételt legitimitást nyerve az új mozgalmával

– magyarázta a politológus az N1 adásában.

A média tájékoztatása szerint Vucsics március 11-én, szombaton tárgyalásokba kezd a dél-szerbiai lakossággal, valószínűleg Vranjéban, ahol egyébként is nagy a támogatottsága, így nem csoda, ha először itt áll közönség elé új ötletével, hiszen ott vélhetően nagy sikert fog aratni, ami nem mellesleg a médiában is jól fog mutatni, és ez meggyőzheti az ország egyéb részein élő szavazókat is az elnök új tervéről − írta meg a  Szabad Magyar Szó .

Mint azt megírtuk, Alekszandar Vucsics arról beszélt, hogy egy új politikai szerveződés jön létre, amely polgári és nemzeti lesz egyben. Ezt az irányzatot Normális Szerbiának fogják hívni. 

Rovatok