Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk kigúnyolta a Twitter fogyatékkal élő volt alkalmazottját

2023. március 8., szerda 10:56

Elon Musk kigúnyolt egy fogyatékkal élő volt Twitter-alkalmazottat, miután a dolgozó azt írta a közösségi oldalán, nem biztos benne, hogy van-e még munkája.

A szóváltás akkor kezdődött, amikor Haraldur Thorleifsson – aki izomsorvadásban szenved és kerekesszékre szorul – hétfőn egy tweetet küldött Musknak, amiben azt kérte, tisztázzák munkahelyi státuszát.

Dear @elonmusk *

9 days ago the access to my work computer was cut, along with about 200 other Twitter employees.

However your head of HR is not able to confirm if I am an employee or not. You've not answered my emails.

Maybe if enough people retweet you'll answer me here?

— Halli (@iamharaldur) March 6, 2023

Az Izlandon élő Thorleifsson megjegyezte, hogy néhány napja elvesztette a hozzáférést a munkahelyi számítógépéhez, de a Twitter humánerőforrás-osztálya nem erősítette meg a foglalkoztatási státuszát. Ez indította el a Musk és Thorleifsson közötti tweetsorozatot, amelyben a milliárdos a vállalatnál betöltött szerepéről kérdezte Thorleifssont.

A levélváltás után Thorleifsson azt mondta, hogy a Twitter humán erőforrással foglalkozó munkatársa küldött neki e-mailt, és megerősítette, hogy kirúgták őt.

„A cégek elbocsátanak embereket. Ez jogukban áll. Viszont általában ezt közölni is szokták az emberekkel, de úgy tűnik, ez most a Twitternél nem divat” – írta Thorleifsson.

Musk a közte és Thorleifsson közötti levélváltásról készült képernyőfotóra reagálva kritizálta a volt alkalmazottat, azt állítva, hogy a férfi „nem végzett tényleges munkát”, és a fogyatékosságát „kifogásként” használta.

„A valóság az, hogy ez a fickó nem végzett tényleges munkát, kifogásként azt állította, hogy fogyatékossága van, ami megakadályozza a gépelésben, de arra volt ideje, hogy üzeneteket írjon. Nem mondhatnám, hogy ezt nagyon tisztelem” – írta Musk.

The reality is that this guy (who is independently wealthy) did no actual work, claimed as his excuse that he had a disability that prevented him from typing, yet was simultaneously tweeting up a storm.

Can’t say I have a lot of respect for that.

— Elon Musk (@elonmusk) March 7, 2023

Thorleifsson a BBC-nek elmondta, hogy teljes munkaidős alkalmazottként csatlakozott a Twitterhez.

Miután a hírügynökségek írtak az üzenetváltásról, Musk beszélt Thorleifssonnal, majd nyilvánosan bocsánatot kért tőle a „félreértések” miatt.

Mint korábban megírtuk, Elon Musk, aki októberben vásárolta meg a közösségimédia-platformot, folyamatosan építette le az eredetileg 7500 alkalmazottat foglalkoztató munkaerőt, hogy csökkentse a költségeket.

(Borítókép: Elon Musk 2022. augusztus 29-én. Fotó: NTB / Carina Johansen / REUTERS)

Rovatok