Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump hagyta volna, hogy Oroszország „átvegyen” területeket Ukrajnától

2023. március 9., csütörtök 12:39

Donald Trump, az Egyesült Államok korábbi elnöke azt mondta, hogy meg tudta volna akadályozni a háborút azzal, hogy alkut köt Oroszországgal, ezt a részt azonban kivágták, amikor a Fox Newson adásba került.

Donald Trump már régóta ragaszkodik ahhoz, hogy az ukrajnai háború soha nem történt volna meg, ha még mindig ő lenne az elnök, és egészen odáig ment, hogy azt állította, hogy neki megvannak a varázsszavai a harcok „azonnali” leállítására.

A Fox News műsorvezetőjének és régi bizalmasának, Sean Hannitynek adott hétfői rádióinterjújában a volt elnök végre elárulta, hogyan akadályozta volna meg személyesen a háborút. Trump szerint csak annyit kellett volna tennie, hogy hagyja, hogy Oroszország „átvegye” Ukrajna egyes részeit − írta meg a Daily Beast.

Úgy fogalmazott, nem véletlen, hogy Joe Biden elnöksége alatt Oroszország Ukrajna „egész karját” le akarja harapni, míg amikor ő volt a Fehér Házban, „még a kisujjáért sem nyúlt oda”, mert Putyin „megértette, hogy ő nem így válaszolna”.

A volt elnök ezután hozzátette:

És mindezt úgy, hogy még csak nem is tárgyaltak a témáról. Én tárgyalhattam volna. Legrosszabb esetben alkut köthettem volna, hogy átvesznek valamit, vannak bizonyos területek, amelyek orosz nyelvűek, mindenesetre lehetett volna alkut kötni.

A Fox News főműsoridőben sugárzott műsorában részleteket játszottak le a Trumppal készített „exkluzív” interjújából. Bár azt a részt levetítette, amelyben az exelnök azzal dicsekedett, hogy meg tudta volna állítani a háborút, azt kihagyta, amelyben kifejtette a tervét.

Ehelyett nem sokkal azután, hogy Trump azt mondja: „tárgyalhattam volna”, a hangsávból ki van vágva körülbelül 30 másodperc, majd ott folytatódik, ahol a volt elnök rátér arra a panaszára, hogy „Kína már nem tiszteli az Egyesült Államokat”.

Az elmúlt hetekben Trump többször is azzal hencegett, hogy „könnyű” lenne véget vetni a válságnak, azt állítva, hogy neki mindössze egyetlen napba telne, hogy békeszerződést kössön Oroszország és Ukrajna között. 

A részlet bejátszása látszólag a Fox és Trump közötti, jelenleg feszült viszony felengedését mutatja. Amellett, hogy Trump rádióinterjújának részleteit leadták − a Fox nem közvetíti Hannity rádióműsorát −, a csatorna élőben közvetítette Trump CPAC-beszédét is a múlt hétvégén, annak ellenére, hogy korábban nagyrészt figyelmen kívül hagyta a jobboldali konferenciát.

(Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök a CPAC konzervatív politikai konferencián 2022. augusztus 6-án a texasi Dallasban. Fotó: Brandon Bell / Getty Images)

Rovatok