Index Vakbarát Hírportál

Harmadszor is Kína elnökévé választották Hszi Csin-pinget

2023. március 10., péntek 06:42

Hszi Csin-ping pénteken harmadszor szerzett ötéves mandátumot Kína elnökeként, és ezzel az ország Mao Ce-tung óta legbefolyásosabb vezetőjévé vált.

A kínai parlament, az Országos Népi Kongresszus (NPC) közel 3000 tagja a Nép Nagy Csarnokában egyhangúlag szavazott a 69 éves Hszi elnökké választására. A választáson, nem volt más jelölt − írta meg a Reuters hírügynökség.

A szavazás körülbelül egy órán át tartott, és a szavazatok elektronikus számlálása körülbelül 15 perc alatt fejeződött be.

A lehetőséget egy újabb ciklushoz Hszi akkor teremtette meg, amikor 2018-ban eltörölte az elnöki cikluskorlátokat. Hatalmát már tavaly októberben meghosszabbították, amikor újabb öt évre megerősítették a kormányzó Kommunista Párt központi bizottságának főtitkáraként.

A következő két napban az őáltala jóváhagyott tisztviselőket neveznek ki vagy választanak meg a kabinet vezető pozícióinak betöltésére, köztük a miniszterelnök-jelölt Li Csiangot, akit várhatóan kineveznek Kína második számú vezetői posztjára, így ő lesz felelős a világ második legnagyobb gazdaságának irányításáért.

Az állami vezetők parlamenti megválasztására három hónappal azután került sor, hogy a szigorú koronavírus-politikát felszámolták, és a rendkívül fertőző omikron törzs által okozott fertőzések hulláma végigsöpört az országon. A többtucatnyi csúcsvezető kivételével minden képviselő és alkalmazott maszkot viselt.

Ő a fegyveres erők főparancsnoka

Hszi hétfőn, a parlament éves ülésszakának lezárása előtt mond beszédet, miközben Kína számos kihívással néz szembe, többek között a három éve tartó lezárások által sújtott gazdasággal és a Nyugattal való kapcsolatok romlásával.

A hét elején Hszi az Egyesült Államokat és a Nyugatot hibáztatta a kínai gazdaság előtt álló nehézségekért.

Bár az elnöki szerep nagyrészt ceremoniális, Hszit már újraválasztotta a párt a központi katonai bizottság elnökévé, és megkezdte harmadik ötéves ciklusát a kínai fegyveres erők főparancsnokaként.

A parlament megválasztotta a 66 éves Zhao Lejit a parlament új elnökévé és a 68 éves Han Csenget annak új alelnökévé is. Mindkét férfi Hszi korábbi pártvezetői csapatából, a Politbüro Állandó Bizottságából került ki.

Vlagyimir Putyin gratulált barátjának

Oroszország nagyra értékeli Hszi Csin-ping személyes hozzájárulását a Moszkva és Peking közötti átfogó partnerségi kapcsolatok és stratégiai együttműködés megerősítéséhez − írta Vlagyimir Putyin orosz államfő a Kínai Népköztársaság elnökének a pénteki újraválasztásához gratuláló táviratában.

A Kreml honlapján közölt dokumentumban Putyin, aki kedves barátjának nevezte Hszit, kifejezte meggyőződését, hogy a kínai hivatali partnerével közös fellépése gyümölcsöző kétoldalú együttműködést fog kialakítani a legkülönbözőbb területeken.

Továbbra is összehangoljuk közös munkánkat a regionális és nemzetközi napirend legfontosabb kérdéseiben

− olvasható az üzenetben. 

(Borítókép: Hszi Csin-ping 2023. március 10-én. Fotó: Mark R. Cristino / Pool / Reuters)

Rovatok