Index Vakbarát Hírportál

Kínában kifejlődhet a koronavírus Armageddon-variánsa

2022. december 23., péntek 15:49

A kínai Covid-káosz miatt a világ többi része is visszakerülhet a kiindulópontra a világjárvány elleni küzdelemben − figyelmeztettek a szakértők.

A kórházak túlterheltek és a hullaházak megteltek, amióta Peking múlt hónapban eltörölte vitatott zéró Covid politikáját. Az előrejelzések szerint akár egymillió ember is meghalhat a vírus miatt az elkövetkező hónapokban. Vélhetően az alacsony immunitás, a rossz oltási arány és a korábbi fertőzések hiánya miatt áll a hullám hátterében − írja a Daily Mail

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője szerint a kínai helyzet azt mutatja, hogy a világjárványnak még nincs vége. Most a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az újabb járvány, amely nem mutatja a lassulás jeleit, globális következményekkel járhat − beleértve Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat is.

Martin McKee professzor, a London School of Hygiene and Tropical Medicine közegészségügyi szakértője szerint Kína kapitulációja új törzsek megjelenését okozhatja.

Ahogy fogalmazott, 

a világjárvány még messze nem ért véget.

Angliában még mindig naponta közel 1300 ember kerül kórházba koronavírussal, miközben a Népegészségügyi Hivatal (NHS) az influenza magas arányával küzd. 

Eddig Kína nagyon alacsonyan tartotta a halálesetek számát, de nem használta ki az időt arra, hogy növelje az oltási arányt, különösen az idősebbek körében. Ennek következményei vannak Kína számára a magas halálozási arányok és a lehetséges politikai instabilitás miatt, de a világra nézve is, az új változatok megjelenése és az ellátási lánc megszakadásának veszélye miatt. Sajnos még sok tennivalónk van az oltási arányok globális növelése érdekében, de a világjárványra való felkészülés érdekében is új lendületet kell adnunk

− közölte.

Nincs vége a pandémiának

Simon Clarke, a Readingi Egyetem mikrobiológusa szerint a világjárványnak nincs vége, a fejlett világ csak egy másik fázisba lépett. Az új változatok veszélye mindig velünk lesz, és a világ egyes részein a védőoltások által biztosított immunitás hiánya csak még valószínűbbé teszi ezt. Szerinte kétséges, hogy valaha is teljesen megszűnne ez a kockázat. Korábban már láttuk, milyen könnyen terjednek a változatok a világban, és szerintem nem valószínű, hogy megvan a politikai akarat arra, hogy ez ne történjen meg újra.

Peter Hotez professzor, a texasi Baylor Egyetem virológusa szerint a hullám olyan új törzsekhez vezethet, mint a halálos delta-változat, amely Indiában felbukkanva a 2021-es tavaszi nyugati hullámot táplálta.

Az új variánsok kialakulására irányuló szelekciós nyomás azoknál a személyeknél tűnik a legnagyobbnak, akik megkapták a nyugati mRNS- vagy DNS-vakcinák valamelyikét, majd megfertőződtek. Ezek a vakcinák kizárólag a vírus tüskefehérjéjét veszik célba, amely rendkívül változatos − és ez a változatosság az, ami a vakcina elől való menekülés útját biztosítja.

Szakértők szerint a járvány kitörését az okozta, hogy Hszi Csin-ping elnök kormánya a vakcinák bevezetése után is ilyen sokáig kitartott a zéró Covid politika mellett. E stratégia miatt Kína lakossága alig vagy egyáltalán nem rendelkezett természetes immunitással.

Ezzel szemben a nyugati országok a vírussal való együttélést választották, amely ma már enyhébb fenyegetést jelent a vakcina és a természetes fertőzések által nyújtott immunitásnak köszönhetően.

A hatóságok sem ismerik a valós számokat

Még a kínai hatóságok is elismerik, hogy nem ismerik a valós számokat, de a szakértők szerint a vírus elszabadult. Vang Guangfa, a Pekingi Egyetem kórházának orvosa „világjárványszerű cunamiként” jellemezte a hullámot. 

Christina Pagel professzor, a University College London matematikusa elmondta:

Kína számára szörnyű ez a hullám, különösen annak fényében, hogy az idős lakosság mintegy egyharmada nem beoltott, így nagyon könnyen megbetegedhet. 

Nagyon nehéz megmondani, hogy az ottani hullámnak milyen hatása lesz globálisan a változatok tekintetében, nem utolsósorban azért, mert a vírus egy nagyon eltérő populációban fejlődne.

(Borítókép: Noel CELIS / AFP)

Rovatok