Index Vakbarát Hírportál

Háborúelhárító gyakorlatra adott ki parancsot Kim Dzsongun

2023. március 12., vasárnap 18:56

Háborúelhárító gyakorlatra adott ki parancsot Kim Dzsongun észak-koreai diktátor. A phenjani stratégia „a valódi háborúra” való felkészülést is előírja. Elemzők szerint a diktatúra ürügyként használja a dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlatot, hogy újabb rakétakísérleteket hajtson végre.

Elrettentő célú, háborút megelőzi hadigyakorlatba kezd az észak-koreai hadsereg – írja a South China Morning Post a phenjani állami média beszámolójára hivatkozva. Észak-Korea egy nappal azt követően jelentette be az intézkedést, hogy kezdetét venné Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlata.

A döntés – amelyet a Kim Dzsongun észak-koreai diktátor által vezetett katonai bizottsági ülésen foganatosítottak – többek között

»az elrettentés eszközéül szánt katonai fegyverek hatékonyságának növelését célozza«, valamint hogy »az ország megbirkózzon a Szöul és Washington által jelentett háborús provokációval«, amennyiben a két ország átlépné a vörös vonalat.

Dél-Korea és az USA a tervek szerint hétfőn kezdi meg Freedom Shield nevű gyakorlatát, aminek középpontjában a drasztikusan megnövekedett észak-koreai agresszióra adott válasz áll „a változó biztonsági környezetben”.

Elemzők szerint Kim Dzsongun vélhetően ürügyként használja a dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlatot annak érdekében, hogy további rakéta-, valamint nukleáris kísérleteket hajtson végre. Phenjan közölte, hogy rakétaarzenálja, valamint nukleáris fegyverei önvédelemre szolgálnak.

Az Észak-Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) beszámolója szerint Kim Dzsongun arra utasította a katonákat, hogy fokozzák a gyakorlat hatékonyságát, figyelembe véve a „valódi háború” kimenetelének lehetőségét. Ennek keretében két stratégiai küldetésre szólította fel a hadsereg tagjait:

(Borítókép: Kim Dzsongun és lánya az észak-koreai vezérkar tagjainak körében 2023. március 10-én. Fotó: KCNA / Reuters)

Rovatok