Index Vakbarát Hírportál

Halálközeli állapotban a volt georgiai elnök, komoly fájdalmai vannak

2023. március 13., hétfő 06:00

Egyre rosszabbul van a bebörtönzött Mihail Szaakasvili. A volt georgiai elnök a Sky Newsnak adott exkluzív interjújában azt mondta, halálközeli állapotban van.

Eredetileg 120 kilogramm voltam, most 64 vagyok, ha 60 kilogramm alá megy a súlyom, az orvosok szerint többszörös szervi elégtelenség alakul majd ki nálam – mondta Mihail Szaakasvili a Sky News-nak. A volt georgiai elnököt nemrégiben szállították át a börtönből egy kórházba.

A lap a kórházba ugyan nem jutott be, de az ügyvédjén keresztül eljuttatták kérdéseiket a volt elnöknek, aki kézzel írt válaszokat adott. Az egészségével kapcsolatban elmondta, hogy folyamatosan ágyban van, a csontjai szétesnek, és mindez komoly fájdalmakkal jár.

Ügyvédje, Shalva Khachapuridze szerint védence állapota napról napra romlik.

Szörnyű ezt látni. Úgy néz ki, mint egy fogoly egy náci németországi koncentrációs táborban

– fogalmazott az ügyvéd.

A volt államfő azonban megragadta az alkalmat, hogy üzenetet küldjön azoknak a tüntetőknek, akik március elején utcára vonultak Tbilisziben. A tiltakozók a külföldi ügynökökről szóló törvény ellen demonstráltak, miután a képviselők első körben elfogadták a vonatkozó jogszabályt. Szalome Zurabisvili államfő közölte, támogatja a tüntetőket, és megvétózza a törvényt. Az ellenzék szerint a javaslat megbélyegző, és akadályozza a georgiai civil társadalom lehetőségeit, valamint csorbítja a média függetlenségét.

Maradjanak nagyon éberek, álljanak készen arra, hogy rövid időn belül mozgósítani tudjanak, mert az oligarchák rezsimje bosszúálló hangulatban van

– mondta Mihail Szaakasvili.

Szaakasvilit 2021 októberében tartóztatták le hatalommal való visszaélés vádjával, miután önkéntes száműzetésben töltött hét év után visszatért Georgiába. Az egykori Nyugat-barát elnök azóta is őrizetben van, állítása szerint az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak. Az ügyét tárgyaló tbiliszi bíróság előtt nem régiben videókapcsolaton jelent meg, és már akkor is alultápláltnak tűnt, és a leépülés jeleit mutatta. Majd február elején a bíróság elutasította egészségügyi okokra hivatkozva benyújtott fellebbezését.

Korábban Zelenszkijnek dolgozott

Mint azt megírtuk, a jelenleg börtönbüntetését töltő Mihail Szaakasvili egészségi állapotáról novemberben készült orvosi jelentés kimutatta: a szervezete a normális szinthez képest jóval több nehézfémet tartalmaz, köztük higanyt is. Találtak még a báriumot és talliumot is. Hogy hogyan kerülhettek ezek az anyagok a szervezetébe, eddig nem ismert.

Az orosz Országos Igazságügyi Szakértői Iroda is véleményt készített, ebben az áll, hogy az orvosok több mint 30 diagnózist adtak Szaakasvilinek, olyanokat, mint demencia és tuberkulózis.

Szaakasvili korábban vezető szerepet játszott a 2003-as georgiai rózsás forradalomban. 2004. január 25-től Georgia elnöke, majd 2008-tól 2013-ig ismét az ország államfője volt. 2015 májusában megkapta az ukrán állampolgárságot, majd 2015. május 30-tól 2016. november 7-ig az Odesszai Területi Állami Közigazgatási Hivatal vezetője volt, de 2017-ben kiutasították Ukrajnából. 

2020. május 7-én Volodimir Zelenszkij jelenlegi ukrán elnök az állami reformokért felelős Nemzeti Reformtanács vezetőjévé nevezte ki. Ekkor már Georgiában büntetőeljárás folyt Szaakasvili ellen, és később a kinevezése miatt Georgia visszahívta Ukrajnából a nagykövetét. 2021-ben tartóztatták le Mihail Szaakasvilit, miután illegálisan visszatért Georgiába, ahonnan már 2013-ban száműzték. 

Rovatok