Index Vakbarát Hírportál

Macron átgázolt az alsóházon, és életbe léptette a nyugdíjreformot

2023. március 16., csütörtök 17:09

Ugyan a francia parlament felsőháza csütörtök reggel elfogadta a nyugdíjrendszer átalakítását célzó törvényjavaslatot, Macron attól tartott, hogy az alsóház nem fogja megszavazni. A francia kormány ezért úgy döntött, más módszerrel viszi véghez a döntését.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön úgy döntött, hogy életbe lépteti a francia alkotmány 49. cikkének 3. bekezdését, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy parlamenti szavazás nélkül keresztülvigye a vitatott nyugdíjreformot. A döntést Élisabeth Borne francia miniszterelnök jelentette be.

A bejelentés órákkal azután történt, hogy a francia parlament felsőháza csütörtök reggel 193:114 arányban elfogadta a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó törvényjavaslatot, ami várható volt, ugyanis a felsőház konzervatív többsége a magasabb nyugdíjkorhatárt támogatja.

A döntés mindössze néhány perccel a francia parlament alsóházában, a Nemzetgyűlésen tervezett szavazás előtt született, ugyanis a kormány nem volt biztos szavazataik számában. A France 24 szerint 

ez komoly politikai következményekkel járhat Macronra és a francia kormányra nézve.

A reformmal a kormány a jelenlegi 62 évről 2030-ig fokozatosan 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. Az intézkedést azzal indokolják, hogy egyre kevesebb fiatal jut egyre több idős emberre, így a nyugdíjrendszer nem fenntartható. A nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakozók január óta tüntetnek és sztrájkolnak.

Az ellenzék felháborodott

A döntés az ellenzéknek jogot ad arra, hogy azonnal bizalmi szavazást írjon ki a parlamentben. A francia ellenzéki képviselők gúnyolódással fogadták Borne bejelentését, és a nemzeti himnuszt kezdték el énekelni. Az ülést két percre fel is függesztették, mivel a baloldali törvényhozók reakciója megakadályozta Borne-t abban, hogy felszólaljon.

Marine Le Pen szélsőjobboldali francia politikus is elítélte a lépést, és közölte, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen a parlamentben.

A döntés teljes kudarc Macron számára, és Borne miniszterelnök nem maradhat a posztján

– mondta Marine Le Pen, a 2022-es elnökválasztás szélsőjobboldali jelöltje.

Az intézkedés valószínűleg tovább dühíti a szakszervezeteket, a tüntetőket és a baloldali ellenzéki pártokat, amelyek szerint a nyugdíjrendszer átalakítása igazságtalan és szükségtelen.

(Borítókép: Élisabeth Borne francia miniszterelnök bejelenti a nyugdíjtörvényt parlamenti szavazás nélkül 2023. március 16-án. Fotó: Alain Jocard / AFP)

Rovatok