Index Vakbarát Hírportál

Beütött a nukleáris para, több tonna uránnak veszett nyoma a világban

2023. március 16., csütörtök 11:22

Az ENSZ atomenergia-felügyeleti szervének ellenőrei megállapították, hogy nagyjából 2,5 tonna természetes urán hiányzik egy líbiai telephelyről, amely nem áll a kormány ellenőrzése alatt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei megállapították, hogy legalább 10 hordó tűnt el. Az ügynökség megkezdte az eset kivizsgálását, de egyelőre nem tudni, kik lehettek az elkövetők, és hol lehetnek a hordók.

„A nukleáris anyag jelenlegi helyére vonatkozó ismeretek hiánya radiológiai kockázatot jelenthet, valamint felveti a nukleáris biztonsági aggályokat” – áll a NAÜ közleményében, hozzátéve, hogy a helyszín megközelítése „összetett logisztikát” igényel.

2003-ban Líbia lemondott nukleáris fegyverprogramjáról. Az ország korábban rendelkezett az atombomba elkészítéséhez szükséges információkkal, de a gyártásra vonatkozó lépések elmaradtak, írja a Reuters

Líbiában azóta nincs béke, hogy 2011-ben a NATO által támogatott felkelés megdöntötte Moammer Kadhafi hatalmát. A politikai irányítás 2014 óta megoszlik a rivális keleti és nyugati frakciók között, a legutóbbi nagyobb konfliktus 2020-ban ért véget.

Líbia ideiglenes kormánya, amelyet 2021 elején állítottak fel egy ENSZ által támogatott béketerv révén, csak az ugyanezen év decemberére tervezett választásokig tartott volna, amelyeket még mindig nem tartottak meg, és most már a legitimitását is vitatják.

Rovatok