Index Vakbarát Hírportál

Felfedték a görög vasúti tragédia okait

2023. március 17., péntek 19:58

Több mint két héttel a súlyos görögországi vasúti ütközés utána a vasútfelügyelet (RAS) bírálta a vasúti hálózat biztonságában, mindenekelőtt a személyzet, közöttük az állomásfőnökök képzésében meglévő súlyos hiányosságokat.

A független hatóság jelentésében megállapította, hogy a pályavasutakat üzemeltető görög állami vasúttársaság (OSE)

személyzeti képzése szakszerűtlen, nem megfelelő.

Az RAS szerint nem volt bizonyítható, hogy az érintett szektor közlekedési személyzete, amelyhez a balesetben érintett állomásvezető is tartozott, megkapta volna „a szükséges elméleti és gyakorlati képzést" 

A megállapított súlyos működési hibák miatt

a vasútfelügyelet egyoldalúan sürgősségi döntések meghozásáról döntött

a vasúti törvény megsértésére utaló súlyos jelek miatt – áll a RAS közleményében.  A görög kormányokat az elmúlt években sorra érte az a vád, hogy elhanyagolták a vasúthálózat fejlesztését. A szakszervezeti vezetők már korábban felhívták a figyelmet a problémákra, elsősorban a jelzőrendszer hiányosságaira. Az országban tízezrek sztrájkoltak a baleset miatt.

Mint ismert, egy személyvonat és egy tehervonat február 28-én, a Larisza közelében fekvő Tempénél frontálisan ütközött, ötvenhét ember halt meg, többségükben fiatalok. A két vonat az ütközés előtt több kilométert tett meg ugyanazon a vágányon, anélkül, hogy bárkit is riasztottak volna.

A katasztrófa után a lariszai állomásfőnököt előzetes letartóztatásba helyezték, miután elismerte a felelősségét a balesetben. A férfi ellen gondatlanságból elkövetett többrendbeli emberölés miatt indult eljárás.

Rovatok