Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt az orosz nyomozóbizottság Putyin letartóztatása ügyében

2023. március 18., szombat 07:28

Miután Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben kiadták a nemzetközi elfogatóparancsot, számos politikus és szervezet fejtette ki álláspontját az esettel kapcsolatban. A hírre az orosz nyomozóbizottság is reagált, szerintük „tudatosan törvénytelen döntést hoztak” az orosz elnök és a gyermekjogi biztossal szemben.

Az orosz nyomozóbizottság elnöke, Alekszandr Basztrikin utasította az ügynökség központi irodáját, hogy folytasson vizsgálatot a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) azon döntése ügyében, miszerint elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa letartóztatására.

A bizottság Telegram-csatornáján közzétett közlemény szerint az ellenőrzés alatt azonosítani fogják azokat a konkrét bírákat, akik „a fent említett, tudatosan törvénytelen döntéseket hozták”.

Az ellenőrzés eredményei alapján a Nyomozó Bizottság meghozza majd az ügyészségi döntést.

Miért adták ki a nemzetközi elfogatóparancsot?

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az ICC háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

A Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmet elbíráló bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy 

személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. 

A bíróság érvelése szerint az orosz vezető nem élt a jogával, hogy megállítson másokat, akik gyermekeket deportáltak.

Moszkva nem ismeri el, Kijev örül

A hírre már több ízben is reagált az orosz fél. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint Oroszország nem ismeri el a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát.

Ezzel ellentétben Andrij Kosztyin ukrán főügyész üdvözölte az ICC döntését. „A világ jelzést kapott arról, hogy a bűnöző orosz rezsim vezetői és csatlósai felelősségre lesznek vonva. Ez történelmi döntés Ukrajna és a nemzetközi jog egész rendszere számára” – fogalmazott Kosztyin a közösségi médiában közzétett nyilatkozatában.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Szentpéterváron 2022. április 27-én. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok